Podcastakademie 2022

Ook in 2022 is er de Podcastakademie! Met speciale cursussen voor de mensen die niet kunnen wachten om aan de slag te gaan met hun eerste podcastidee, maar ook voor de ervaren professionals die zich meer willen specialiseren. De docenten zijn ervaren makers uit het veld en iedere cursus bestaat uit drie (online of offline) bijeenkomsten. De Podcastakademie is open voor iedereen. Tip: ben je vriend van het Podcastnetwerk dan ontvang je €50 euro korting op de cursussen. Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Er is een grote kans dat je aanmerking komt voor de regeling van Werktuig PPO, waarmee je 1/3 deel van de cursus vergoed krijgt! Lees er hier meer over. 

Oral history interviewen – start 7 december

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen. Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: Online, op woensdag 7, 14 en 21 december om 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Je hebt tot en met 30 november 2022 de tijd om je in te schrijven.

Docent: Annegriet Wietsma

Artwork van de podcastakademie. Illustratie van een laptop, oortjes en een aantekeningenboekje. Onderaan in zwart de titel en data van de cursus

Storytelling – start 2 november

Je kent het vast: verhalende podcasts die je zó uitluistert. Maar wat maakt dat ze zo goed werken? In deze cursus leer je alles over storytelling. Je komt erachter welke elementen je nodig hebt om een goed verhaal te vertellen. Hoe houd je de spanningsboog vast? En welke invalshoeken bestaan er nog – naast de bekende whodunnits – om een verhaal spannend te vertellen? Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: woensdag 2, 9 en 16 november 2022, online van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Inschrijving is gesloten.

Docent: Marjolein Knol

Sound design – start 11 oktober

Sound design begint met luisteren. Wat is de verhalende kracht van audio? Wat kun je nog meer met geluid vertellen behalve taal? Hoe breng je dynamiek en melodiciteit in je edit? Wat is de functie van geluidseffecten en muziek? Hoe bouw je spanning op met geluid, wat maakt een verhaal levendig en wat voegt een geluid als dimensie toe aan het verhaal? Dat leer én pas je toe tijdens deze cursus. Basiskennis van monteren is vereist. Deze cursus wordt gegeven in montageprogramma Audition, maar is ook goed te volgen én toepasbaar als je zelf een ander programma gebruikt. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer: op dinsdag 11, 18 en 25 oktober van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Inschrijving is gesloten.

Waar: deze cursus wordt fysiek op een locatie in Utrecht gegeven.

Docent: Michiel van de Weerthof

Montagevaardigheden 2 (gevorderden) – start 7 april

De cursus montagevaardigheden is voor mensen die al kunnen monteren, maar graag willen leren hoe je door nabewerking je audiokwaliteit verbetert. We verwachten dat je multitrack kunt editen en weet hoe je plugins moet installeren in je DAW (audiobewerkingsprogramma). Aan het einde van de cursus heb je vaardigheden opgedaan die je producties beter laten klinken en dus meerwaarde geven. Deze cursus wordt gegeven in het montageprogramma Reaper, maar is ook goed te volgen als je zelf een ander programma gebruikt. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: Online, op donderdag 7, 14 en 21 april 2022 van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 7 en maximaal 12 personen. Inschrijving is gesloten.

Docent: Daniël van de Poppe

Montagevaardigheden 1 (beginners) – start 2 maart

Deze cursus gaat in op de basis van het monteren van je podcast, oftewel het editen. Denk hierbij aan (het belang van) scripten voor je montage, het knippen, selecteren en verschuiven van fragmenten, werken in multitrack, het verwijderen van ruis en het exporteren van je audio. Deze cursus wordt gegeven in het montageprogramma Hindenburg, maar is ook goed te volgen als je zelf een ander programma gebruikt. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: Online, op woensdag 2, 9 en 16 maart 2022 van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Inschrijving is gesloten.

Docent: Jozien Wijkhuijs

Opstartcursus – start 1 februari

Deze cursus is voor de absolute beginner op audiogebied. In de opstartcursus leer je alles over verschillende formats, hoe je het beste geluid kan opnemen en hoe je je podcast kan publiceren. Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: Online, op dinsdag 1, 8 en 15 februari 2022 van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Inschrijving is gesloten.

Docent: Vinny Tailor, Marjolein Knol en Lieven Heeremans

Oral history interviewen – start 12 januari

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen.

Waar en wanneer: Online, woensdag 12, 19 en 26 januari om 19:00 tot 21:00 uur.  Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Inschrijving is gesloten.

Docent: Annegriet Wietsma

Belangrijke informatie

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de deze cursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.