Podcastakademie 2022

Ook in 2022 is er de Podcastakademie! Met speciale cursussen voor de mensen die niet kunnen wachten om aan de slag te gaan met hun eerste podcastidee, maar ook voor de ervaren professionals die zich meer willen specialiseren. De docenten zijn ervaren makers uit het veld en iedere cursus bestaat uit drie online bijeenkomsten. De Podcastakademie is open voor iedereen. Tip: ben je vriend van het Podcastnetwerk dan ontvang je €50 euro korting op de cursussen. Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Er is een grote kans dat je aanmerking komt voor de regeling van Werktuig PPO, waarmee je 1/3 deel van de cursus vergoed krijgt! Lees er hier meer over. 

Oral history interviewen – start 12 januari

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen. Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: woensdag 12, 19 en 26 januari om 19:00 tot 21:00 uur.  Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Je hebt tot en met 5 januari 2022 de tijd om je in te schrijven.

Docent: Annegriet Wietsma

Opstartcursus – start 1 februari

Deze cursus is voor de absolute beginner op audiogebied. In de opstartcursus leer je alles over verschillende formats, hoe je het beste geluid kan opnemen en hoe je je podcast kan publiceren. Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: dinsdag 1, 8 en 15 februari 2022, online van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Je hebt tot en met 27 januari 2022 de tijd om je in te schrijven.

Docent: Vinny Tailor, Marjolein Knol en Lieven Heeremans

Montagevaardigheden 1 (beginners) – start 2 maart

Deze cursus gaat in op de basis van het monteren van je podcast, oftewel het editen. Denk hierbij aan (het belang van) scripten voor je montage, het knippen, selecteren en verschuiven van fragmenten, werken in multitrack, het verwijderen van ruis en het exporteren van je audio. Deze cursus wordt gegeven in het montageprogramma Hindenburg, maar is ook goed te volgen als je zelf een ander programma gebruikt. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: woensdag 2, 9 en 16 maart 2022, online van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Je hebt tot en met 23 februari 2022 de tijd om je in te schrijven.

Docent: Jozien Wijkhuijs

Montagevaardigheden 2 (gevorderden) – start 7 april

De cursus montagevaardigheden is voor mensen die al kunnen monteren, maar graag willen leren hoe je door nabewerking je audiokwaliteit verbetert. We verwachten dat je multitrack kunt editen en weet hoe je plugins moet installeren in je DAW (audiobewerkingsprogramma). Aan het einde van de cursus heb je vaardigheden opgedaan die je producties beter laten klinken en dus meerwaarde geven. Deze cursus wordt gegeven in het montageprogramma Reaper, maar is ook goed te volgen als je zelf een ander programma gebruikt. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: donderdag 7, 14 en 21 april 2022, online van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 7 en maximaal 12 personen. Je hebt tot en met 31 maart 2022 de tijd om je in te schrijven.

Docent: Daniël van de Poppe

Sound design – start 11 oktober

Sound design begint met luisteren. Wat is de verhalende kracht van audio? Wat kun je nog meer met geluid vertellen behalve taal? Hoe breng je dynamiek en melodiciteit in je edit? Wat is de functie van geluidseffecten en muziek? Hoe bouw je spanning op met geluid, wat maakt een verhaal levendig en wat voegt een geluid als dimensie toe aan het verhaal? Dat leer én pas je toe tijdens deze cursus. Basiskennis van monteren is vereist. Deze cursus wordt gegeven in de montageprogramma’s Hindenburg en Audition, maar is ook goed te volgen als je zelf een ander programma gebruikt. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: op dinsdag 11, 18 en 25 oktober online van 19:00 tot 21:00 uur. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. 

Docent: Michiel van de Weerthof

Belangrijke informatie

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de deze cursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.