Visie en missie Stichting Podcastnetwerk 2.0 | Maart 2023

 

Visie: groeimarkt in beweging
De podcast is een kind van het internet. Waar wij bij het oprichten van onze stichting in 2018 nog vaak uit moesten leggen wat een podcast was, luistert nu de helft van alle Nederlanders regelmatig. Het medium is mainstream geworden met groeiende commerciële belangen. Met deze ontwikkeling is de afstand tussen de hobbyist en de professionele podcastmaker toegenomen. Het Podcastnetwerk slaat bruggen tussen deze verschillende makers en hun artistieke en creatieve uitingen.

Podcasts publiceren kan op steeds meer plekken en in steeds meer vormen. De podcast begon open, eigenzinnig en grenzeloos, maar is steeds vaker ook exclusief op verschillende platforms te beluisteren. De droom van sommige podcastmakers, om van hun hobby een beroep te maken, wordt steeds vaker realiteit.

Makers groeien met de markt mee en er worden steeds meer verschillende soorten podcast gemaakt. Die ontwikkeling rekt het begrip ‘podcast’ steeds verder op waardoor soms de vraag wordt gesteld wat een podcast precies is. Bij het Podcastnetwerk is iedere soort maker welkom zolang deze zelf gelooft dat zij een podcast maken. In al haar huidige en toekomstige vormen en verschijningen.

 

Wij verbinden met de volgende podcast(maker)overstijgende activiteiten: 

  • Evenementen: gelegenheden waar luisteraars en makers elkaar treffen en samen genieten van inspirerende presentaties, talkshows en workshops. Zie ook ons Podcastfestival.
  • Netwerkmogelijkheden: een platform bieden aan podcastmakers uit verschillende genres, met uiteenlopende achtergronden. Zowel hobbymatige makers als professionals bij elkaar brengen om van elkaar te leren. Zie ook onze Podcastclub en eerdere edities van de Podcast Top 20XX, of vind elkaar in de Podcastnetwerk Slack.
  • Workshops: verschillende soorten podcastmakers een plek te geven om alle mogelijke vaardigheden op het gebied van podcasting te ontwikkelen en verder uit te breiden. Zie ook onze Podcastakademie.

Het Podcastnetwerk is er voor alle podcastmakers van Nederland en telt inmiddels meer dan 125 vrienden. Wij brengen autonome, professionele, doorgewinterde, beginnende en amateur podcastmakers samen om hen met elkaar te verbinden en te inspireren.  

Onze missie is het toegankelijk maken van het podcastlandschap voor elke maker, ongeacht bereik en ervaring. Of je nou zelfstandig maker, BN’er, in dienst bij een groot bedrijf of die persoon met een wild creatief idee bent: iedereen is bij ons welkom. Wij willen dat alle podcastmakers elkaar kunnen vinden, van elkaar kunnen leren en met plezier verder groeien in hun vaardigheden. 

Wij kennen geen winnaars of verliezers en faciliteren iedereen met groot of juist specifiek publiek. Bereik of kwaliteit is geen voorwaarde voor toegang tot het netwerk en de kennis die we graag delen. De podcast is voor ons een medium met ongekende vrije en creatieve mogelijkheden, we zijn benieuwd naar ieder audio-experiment. Ons netwerk is inclusief en toegankelijk voor alle makers binnen en buiten het medium.

 

Deze missie en visie zijn volgens het stichtingsbestuur een noodzakelijke update in een veranderende markt. Wij zullen deze missie en visie altijd blijven door-ontwikkelen tenopzichte van het podcastlandschap.

Steun de visie van het Podcastnetwerk met een financiële bijdrage! Podcasts en aspirant-makers kunnen vriend worden van het netwerk.

Als podcastfan kan je de visie van het netwerk ondersteunen met een eenmalige bijdrage:
Petje af logo
Eenmalig doneren?

Neem eenmalig je petje af! Kies zelf het bedrag.

Eenmalig petje af!

Visie en missie Stichting Podcastnetwerk 1.0 | September 2018

De podcast is een kind van het internet. Wat begon als een idee voor een simpele RSS feed naar een audiobestand is in een decennium uitgegroeid tot een uniek medium met een eigen cultuur. De podcast is open, eigen en grenzeloos. Het zijn die kenmerken die het Podcastnetwerk koestert en wil bevorderen, voor iedereen. Want de podcast is nog lang niet op zijn hoogtepunt!

Open
De podcast is open. Waar het maken en verspreiden van audioproducties in het verleden was toebedeeld aan makers met een studio en een zender liggen opname en verspreiding voor de podcastmaker binnen handbereik. Nagenoeg iedereen kan, met een kleine investering, aan de keukentafel een podcast beginnen.
Door de groeiende weelde aan (open) audiosoftware en hostingmogelijkheden wordt het delen van podcasts steeds makkelijker. Luisteraars en fans genieten van podcasts via hun smartphone of computer. Door de brede beschikbaarheid en het groeiende aanbod is er voor ieder wat wils – meestal zonder dat zij hier iets voor hoeven te betalen.

Eigen
De toegankelijkheid en laagdrempeligheid van de podcast hebben ervoor gezorgd dat er in korte tijd een grootse en weelderige ruimte is ontstaan voor vrienden, vertellers en experts om hun passie met de wereld te delen. Onderwerpen die in traditionele media niet in de schijnwerper staan krijgen hierdoor hun eigen plaatsje onder de zon.
De podcast biedt een podium aan meningen, verhalen en vragen die je nergens anders hoort. Het medium heeft ons in korte tijd geleerd dat er in alles een verhaal schuilt, als je maar de juiste verteller weet te vinden.
De podcast doet gewoon zijn ding. Of het nu een keukentafelpodcast, hoorspel of onderzoeksproject is, de maker legt liefde en aandacht in een creatie die er volgens hem moet zijn. Er hoeft geen afweging gemaakt te worden of er wel een publiek is, laat staan wanneer deze ervoor kiest de podcast te beluisteren. Het is de overtuiging dat het verhaal verteld moet worden die het medium hun unieke smaak en geluid oplevert.
Grenzeloos
Wat begint als een klein geluid kan door de openheid van de podcast enorm versterkt worden. Door een tip van een vriend, een gerichte zoekopdracht of pure serendipiteit komen luisteraars de meest onverwachte en begeesterende producties tegen. Ze ontdekken nieuwe werelden achter de façades die ze voor lief namen, en struikelen een narratief binnen waarvan ze nooit hadden verwacht dat het bestond. Makers leren op hun beurt van elkaar om nog mooiere producties te maken en hun passie met nog meer verve over te brengen. Hen te raken van wie ze nooit verwacht hadden ze te kunnen bereiken, laat staan ontroeren.
Wat doet het Podcastnetwerk?
Het Podcastnetwerk stelt zich ten doel om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen. Hierbij staat de maker centraal. De makers die aan het Podcastnetwerk zijn verbonden zijn autonoom. Ze werken vanuit een eigen motivatie, ze zijn nieuwsgierig en leergierig, en zijn meer dan bereid om hun opgedane kennis en ervaring delen met anderen.
Het bevorderen van de podcastcultuur doet het netwerk onder andere door activiteiten te organiseren voor makers en is een spil in het delen van informatie over gebeurtenissen in de podcastscene. Ze brengt makers met elkaar en met luisteraars in contact, onder andere op hun jaarlijkse podcastfestival.
Ook wil het netwerk het proces van podcasten – het maken, distribueren en verbeteren – voor iedereen ondersteunen. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over apparatuur, productie, services en strategie. Het netwerk stimuleert het in eigen beheer uitgeven van werk, zodat zij zonder hinder hun eigen geluid kunnen laten horen.