Podcastakademie 2023

In de Podcastakademie van het Podcastnetwerk kan iedereen podcastskills opdoen en verdiepen, of je nu een beginner bent of al jaren audio maakt. De docenten zijn ervaren makers die zo toegankelijk mogelijke cursussen hebben opgesteld. Nieuw in 2023 is dat de cursussen bij voorkeur in persoon plaatsvinden, dan online. Een uitgelezen kans om collega podcastmakers te ontmoeten! De Podcastakademie is open voor iedereen. Tip: ben je vriend van het Podcastnetwerk dan ontvang je €50 euro korting op de cursussen. Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Er is een grote kans dat je aanmerking komt voor de regeling van Werktuig PPO, waarmee je 1/3 deel van de cursus vergoed krijgt! Lees er hier meer over. 

Spannende scène bouwen – februari en maart 2023

In de cursus leer je van podcastmaker Maartje Duin (onder meer De plantage van onze voorouders, 2020) hoe je een spannende scène opbouwt in audio én word je uitgedaagd om er zelf een te maken. Wat is de functie van een stilte, een hapering in de stem? Hoe gebruik je muziek en achtergrondgeluid om de spanning te verhogen? En hoe zet je vervolgens al die middelen in zonder dat je de werkelijkheid geweld aandoet? Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: maandag 13 februari en 13 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de Tolhuistuin. Je hebt tot en met 6 februari 2023 de tijd om je in te schrijven. Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docent: Maartje Duin

Gele achtergrond met daarop de tekst 'audioportret maken, docent Elske van Lonkhujzen en maart april 2023'

Audioportret maken – maart en april 2023

In deze cursus ga je aan de slag met een prachtig genre: het audioportret. Aan de hand van voorbeeldportretten en toegankelijke oefeningen onderzoek je hoe je iemand zo treffend mogelijk vangt in audio. Na de drie lessen heb je een kader om over portretten na te denken en onderbouwde keuzes te maken. Je hebt inspiratie opgedaan door je eigen aanpak met die van medecursisten te vergelijken en je bent de (hopelijk trotse) maker van een kort, eigen audioportret! Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: 24 maart, 31 maart en 14 april van 14.00 tot 17.00 uur in De Kargadoor in Utrecht én een online spreekuur op 6 april. Je hebt tot en met 1 maart 2023 de tijd om je in te schrijven. Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docenten: Elske van Lonkhuizen en Lieven Heeremans

Mixen en masteren – april 2023

In de cursus mixen en masteren leer je van podcastmaker Marius Kooij (onder meer De Groentjes) hoe je door nabewerking in je montageprogramma de audiokwaliteit van je opnames verbetert. Tijdens de cursus leer je waarom mixen en masteren eigenlijk nodig is, hoe je ervoor zorgt dat een podcast ook goed te beluisteren is in een drukke omgeving en hoe je je eigen geluid geeft aan producties. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: 5, 12 en 19 april van 19:15 tot 21:45 uur in de Tolhuistuin.
Je hebt tot en met 29 maart 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docent: Marius Kooij

Belangrijke informatie

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de deze cursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO. 

– Voor journalisten: de afgelopen hebben meerdere deelnemers (een deel van) hun cursus vergoed kregen vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.