Podcastakademie 2023

In de Podcastakademie van het Podcastnetwerk kan iedereen podcastskills opdoen en verdiepen, of je nu een beginner bent of al jaren audio maakt. De docenten zijn ervaren makers die zo toegankelijk mogelijke cursussen hebben opgesteld. Nieuw in 2023 is dat de cursussen bij voorkeur in persoon plaatsvinden, dan online. Een uitgelezen kans om collega podcastmakers te ontmoeten! De Podcastakademie is open voor iedereen. Tip: ben je vriend van het Podcastnetwerk dan ontvang je €50 euro korting op de cursussen. Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Er is een grote kans dat je aanmerking komt voor de regeling van Werktuig PPO, waarmee je 1/3 deel van de cursus vergoed krijgt! Lees er hier meer over. 

Rode achtergrond met audiowaves en cursustekst: mixen en masteren, docent Marius Kooij

Mixen en masteren – november/december 2023

Wegens succes herhaald: in de cursus mixen en masteren leer je van podcastmaker Marius Kooij hoe je door nabewerking in je montageprogramma de audiokwaliteit van je opnames verbetert. Tijdens de cursus leer je waarom mixen en masteren eigenlijk nodig is, hoe je ervoor zorgt dat een podcast ook goed te beluisteren is in een drukke omgeving en hoe je je eigen geluid geeft aan producties. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: woensdag 29 november, 6 december en 13 december van 19:15 tot 21:45 uur in de Tolhuistuin.
Je hebt tot en met 22 november 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor
maximaal 12 personen.

Docent: Marius Kooij

Blauwe achtergrond met de cursustekst: podcastakademie, storytelling en sound design. Ter illustratie: laptop en koptelefoon

Storytelling en Sound design – november 2023

Wat maakt dat verhalende podcasts, die je zo uitluistert, zo goed werken?
In deze cursus leer je alles over storytelling én sound design. Je komt erachter welke elementen je nodig hebt om een goed verhaal te vertellen, maar ook hoe je dit toepast met sound design. Wat maakt een verhaal levendig en hoe breng je dynamiek en melodiciteit in je edit? Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: zaterdag 4, 11, 18 en 25 november van 10.00 tot 12.30 uur in de Kargadoor in Utrecht.
Je hebt tot en met 28 oktober 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor
maximaal 12 personen.

Docenten: Marjolein Knol en Michiel van de Weerthof

Gele achtergrond met de tekst beschreven: redactie en interviewen, docent Bastiaan Meijer. Ter illustratie een microfoon, notitieboek en kopje koffie.

Redactie en interviewen – oktober 2023

Hoe doe je research en kom je op creatieve invalshoeken? Hoe maak en houd je een goed interview? En hoe zorg je dat jouw interview onder de aandacht komt? Dit en meer leer je in deze cursus, aan de hand van verschillende opdrachten en casussenKlik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: dinsdag 3, 10 en 17 oktober van 19:30 tot 21:30 uur in De Eendracht in Hilversum.
Je hebt tot en met 26 september 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docent: Bastiaan Meijer

Groene achtergrond met de tekst: podcastakademie - basiscursus techniek

Basiscursus techniek – september 2023

In september leer je tools waarmee je een kickstart kunt maken als podcastmaker. In drie opeenvolgende woensdagavonden leren verschillende professionele podcastmakers je hoe je slim van start gaat met je podcast, op technisch vlak. Zo leer je welke microfoons je moet gebruiken en hoe je goed opneemt, hoe je monteert en hoe je de podcast vervolgens publiceert. Ook ga je zelf aan de slag! Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: woensdag 6, 13 en 20 september van 19:30 tot 21:30 uur in de Tolhuistuin.
Je hebt tot en met 30 augustus 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docenten: Mila-Marie Bleeksma, Jozien Wijkhuijs en Lisa Roozen

Oral history interviewen – mei 2023

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen. Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: maandag 8, 15 en 22 mei, van 19:30 tot 21:30 uur in de Tolhuistuin.
Je hebt tot en met 1 mei 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docent: Annegriet Wietsma

Mixen en masteren – april 2023

In de cursus mixen en masteren leer je van podcastmaker Marius Kooij (onder meer De Groentjes) hoe je door nabewerking in je montageprogramma de audiokwaliteit van je opnames verbetert. Tijdens de cursus leer je waarom mixen en masteren eigenlijk nodig is, hoe je ervoor zorgt dat een podcast ook goed te beluisteren is in een drukke omgeving en hoe je je eigen geluid geeft aan producties. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: 5, 12 en 19 april van 19:15 tot 21:45 uur in de Tolhuistuin.
Je hebt tot en met 29 maart 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor
maximaal 12 personen.

Docent: Marius Kooij

Gele achtergrond met daarop de tekst 'audioportret maken, docent Elske van Lonkhujzen en maart april 2023'

Audioportret maken – maart en april 2023

In deze cursus ga je aan de slag met een prachtig genre: het audioportret. Aan de hand van voorbeeldportretten en toegankelijke oefeningen onderzoek je hoe je iemand zo treffend mogelijk vangt in audio. Na de drie lessen heb je een kader om over portretten na te denken en onderbouwde keuzes te maken. Je hebt inspiratie opgedaan door je eigen aanpak met die van medecursisten te vergelijken en je bent de (hopelijk trotse) maker van een kort, eigen audioportret! Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: 24 maart, 31 maart en 14 april van 14.00 tot 17.00 uur in De Kargadoor in Utrecht én een online spreekuur op 6 april.
Je hebt
tot en met 17 maart 2023 de tijd om je in te schrijven.
Er is plek voor
maximaal 12 personen.

Docenten: Elske van Lonkhuizen en Lieven Heeremans

Spannende scène bouwen – februari en maart 2023

In de cursus leer je van podcastmaker Maartje Duin (onder meer De plantage van onze voorouders, 2020) hoe je een spannende scène opbouwt in audio én word je uitgedaagd om er zelf een te maken. Wat is de functie van een stilte, een hapering in de stem? Hoe gebruik je muziek en achtergrondgeluid om de spanning te verhogen? En hoe zet je vervolgens al die middelen in zonder dat je de werkelijkheid geweld aandoet? Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: maandag 13 februari en 13 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de Tolhuistuin. 
Je hebt tot en met 6 februari 2023 de tijd om je in te schrijven. 
Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docent: Maartje Duin

Belangrijke informatie

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de deze cursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO. 

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.