Audioportret maken - start 24 maart

Gele achtergrond met daarop de tekst 'audioportret maken, docent Elske van Lonkhujzen en maart april 2023'

In deze cursus ga je aan de slag met een prachtig genre: het audioportret. Aan de hand van voorbeeldportretten en toegankelijke oefeningen onderzoek je hoe je iemand zo treffend mogelijk vangt in audio. Na de drie lessen heb je een kader om over portretten na te denken en onderbouwde keuzes te maken. Je hebt inspiratie opgedaan door je eigen aanpak met die van medecursisten te vergelijken en je bent de (hopelijk trotse) maker van een kort, eigen audioportret!

Inschrijving niet meer mogelijk. Bekijk hier het programma van 2024.

Docenten: Elske van Lonkhuijzen en Lieven Heeremans

Programma

– Bijeenkomst 1: Artistieke keuzes

We staan stil bij verschillende invalshoeken om een audioportret te maken. Welke beperkingen en vrijheidsgraden heb je? Hoeveel wil je als maker van jezelf laten zien? En hoe maak je een portret treffend? In deze sessie maak je een eerste opzet voor je eigen portret.

– Bijeenkomst 2: Van typering naar portret

Een goed portret laat ruimte voor interpretatie en verbeelding. In deze bijeenkomst onderzoeken we hoe je diepte en textuur geeft aan je portret. Is een mens een vat vol tegenstrijdigheden? Een meerstemmige symfonie? En hoe vang je dat in audio?

– Maakweken + online spreekuur

Je hebt twee weken de tijd om de input voor je portret te verzamelen en te monteren tot een kort audioportret van 5 minuten. Zit je met vragen of wil je tussentijdse feedback, kom dan naar het online spreekuur.

– Bijeenkomst 3: Luistersessie

Door zelf iets te maken en je werk te vergelijken met anderen kan je in korte tijd veel leren. In deze audioportrettenmarathon beluisteren we al het gemaakte werk met popcorn, applaus en opbouwende feedback.

Wat moet je kunnen om mee te doen?

Deze cursus richt zich op de inhoudelijke kanten van het portretteren: het kiezen van een invalshoek, verzamelen van bruikbare input en componeren tot een treffend, gelaagd portret. We willen dat zo veel mogelijk mensen mee kunnen doen, dus je hoeft niet veel ervaring te hebben. Wel is het handig als je audio kan opnemen en monteren. Als je twijfelt, mail dan naar akademie@podcastnetwerk.nl

Cursusdata

Deze cursus is afgelopen.

Locatie en toegankelijkheid

Kagadoor in Utrecht, 15 minuten lopen vanaf Utrecht centraal. De begane grond en Grote Zaal van het pand zijn rolstoeltoegankelijk en bieden toegang tot een rolstoeltoegankelijk toilet. De werfkelder en bovenverdiepingen van het pand zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk. De lesruimte bevindt zich op de tweede etage, dus deze cursus is helaas niet toegankelijk voor mensen die niet zelfstandig de trap op kunnen.

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 9 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 17 maart 2023, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Prijsoverzicht en korting op cursus

LET OP: Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €600 (€726 inc. btw) en voor particulieren en zzp’ers €400 (€484 inc. btw). Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.
Met vriendenkorting van het Podcastnetwerk (éénmaal per jaar) betaal je €350 (€424 inc. btw)
Werktuig PPO vergoedt 1/3e van de cursuskosten, dan betaal je €264 (€319 inc. btw).

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen jem moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: de afgelopen hebben meerdere deelnemers (een deel van) hun cursus vergoed kregen vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Fotograaf: Gaby Jongenelen Fotografie

 

 

Elske van Lonkhuijzen schrijft portretten, levensverhalen en ultrakort, speels proza. Daarbij experimenteert ze graag met vorm. Zo maakte ze stiftgedichten, een kleurboek met portretten van grootouders en B(r)oekje, een stickerboek met anekdotes bij al haar korte broeken. Met workshops en cursussen wakkert Elske het portretteervuur ook bij anderen aan. Speciaal voor de Podcastakademie maakt ze de vertaalslag van geschreven tekst naar audio. www.portretschrijven.nl
Elske wordt deze cursus bijgestaan door Lieven Heeremans, die in zijn podcast Kaas meerdere kaasmakers portretteerde. Daarnaast kun je hem je kunt kennen als mede-oprichter van het Podcastnetwerk en zijn retepopulaire nieuwsbrief hebjenogeenpodcasttip.nl