Oral history interviewen - start 8 mei

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen.

Inschrijven niet meer mogelijk. Bekijk hier het programma van 2024. 

Docent: Annegriet Wietsma

Programma

Bijeenkomst 1: Introductie Oral History (maandag 8 mei)
De eerste week draait om het verkennen van het concept oral history (OH). Wat is OH? Wat is het verschil tussen een OH-interview en een journalistiek interview? Daarnaast bespreken we wat de kwaliteiten van een OH interviewer zijn, hoe je mensen soepel aan het praten brengt en hoe je omgaat met de (on)betrouwbaarheid van het geheugen. Maar ook: hoe check je de verkregen informatie qua waarheidsgehalte?

Bijeenkomst 2: Oral History technieken (maandag 15 mei)

In de tweede week gaan we aan de slag met technieken die je kunt gebruiken bij een oral history interview. Hoe breng je het geheugen op gang? Hoe duik je zo diep mogelijk in iemands herinneringen? Welke hulpmiddelen kun je benutten? Daarnaast bespreken we hoe je je voorbereidt, het omgaan met emoties van de geïnterviewde, de instinkers en valkuilen en do’s en don’ts. Ook een aantal praktijkoefeningen.  

Bijeenkomt 3: Uitvoering (maandag 22 mei)

In de derde en laatste week leer je over de uitvoering en nazorg van het oral history interview. Aan de hand van voorbeelden bespreken we de voorbereiding qua aandachtspuntenlijst, welke locatie en setting je kunt kiezen en hoe je tijdens een oral history interview omgaat met je apparatuur. Welke afspraken maak je over publicatierechten en quitclaims? Tot slot behandelen we de uitwerking van het interview en het nut van (letterlijke) transcripties.

Cursusdata

Deze cursus is afgelopen.

Locatie en toegankelijkheid

De locatie van de Tolhuistuin is rolstoeltoegankelijk, maar beschikt niet over een rolstoeltoilet. 
De organisatie waakt ervoor dat tijdens de werkgroep er een veilige omgeving is om verhalen en twijfels te delen. 

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 6 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 2 mei 2023, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Prijsoverzicht en korting op cursus

Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €600 (€726 inc. btw) en voor particulieren en zzp’ers €400 (€484 inc. btw). Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.
Met vriendenkorting van het Podcastnetwerk (éénmaal per jaar) betaal je €350 (€424 inc. btw)
Werktuig PPO vergoedt 1/3e van de cursuskosten, dan betaal je €264 (€319 inc. btw).

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Zelfstandige in regio Groot Amsterdam? Dan krijg je zelfs 2/3 deel vergoed. Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen jem moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: de afgelopen hebben meerdere deelnemers (een deel van) hun cursus vergoed kregen vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

 Annegriet Wietsma
is zelfstandig documentaire- en televisiemaker. Met haar de alom gelauwerde podcast De Deventer Mediazaak (VPRO/HUMAN voor NPO Radio 1) duikt ze in het mediacircus achter de Deventer moordzaak. In de
Podcastclub vertelde ze eerder over welke belangrijke rol oral history in deze podcast had, maar ook hoe we dat in het dagelijks leven allemaal wel zouden kunnen gebruiken.