Podcastakademie 2024

Ook in 2024 is er weer een nieuwe reeks cursussen in onze Podcastakademie! In deze akademie kan iedereen podcastskills opdoen en verdiepen, of je nu een beginner bent of al jaren audio maakt. De docenten zijn ervaren makers die zo toegankelijk mogelijke cursussen hebben opgesteld. De cursussen vinden online of fysiek plaats.
Tip: ben je vriend van het Podcastnetwerk dan ontvang je €50 euro korting op de cursussen. Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Er is een grote kans dat je aanmerking komt voor de regeling van Werktuig PPO, waarmee je
1/3 deel van de cursus vergoed krijgt! Lees er hier meer over. 

Oral history interviewen – januari 2024

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen. Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: dinsdag 9, 16 en 23 januari 2024, van 19:30 tot 21:30 uur, online
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Docent: Annegriet Wietsma

Audioportret maken – januari en februari 2024

Na het grote succes van de audioportretcursus die in het voorjaar van 2023 plaatsvond, komt de cursus dit jaar terug! Aan de hand van voorbeeldportretten en oefeningen onderzoek je hoe je iets of iemand treffend in audio kan vangen. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. Met een beetje geluk en creativiteit heb je zo aan het eind van de cursus een eigen audioportret gemaakt! Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: 29 januari, 5 februari, 12 februari en 26 februari 2024 van 19:00 tot 21:00 uur in de Kargadoor in UtrechtInschrijven is niet meer mogelijk.

Docenten: Inge Wannet en Lieven Heeremans

Eerste hulp bij opnemen – maart 2024

In deze cursus ga je de meest voorkomende opname-situaties een voor een langs. Welke apparatuur heb je nodig en welke microfoons gebruik je in welke situatie? En uiteraard: wat zijn de gevolgen als je dat niet goed aangepakt hebt? En is er dan nog wat aan te doen? Het helpt als je iets weet over geluidsnabewerking, daarom gaan we ook in op de basis van monteren: hoe lees je je materiaal goed in en hoe lever je je werk aan zodat een mixer er goed mee uit de voeten kan? Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: dinsdag 5 en 12 maart (online) en 19 maart fysiek in de Kargadoor in Utrecht. Er is plek voor maximaal 12 personenInschrijven is niet meer mogelijk.

Docent: Arno Peeters

Spannende scène bouwen – april/mei 2024

In de cursus leer je van podcastmaker Maartje Duin (onder meer De plantage van onze voorouders, 2020) hoe je een spannende scène opbouwt in audio én word je uitgedaagd om er zelf een te maken. Wat is de functie van een stilte, een hapering in de stem? Hoe gebruik je muziek en achtergrondgeluid om de spanning te verhogen? En hoe zet je vervolgens al die middelen in zonder dat je de werkelijkheid geweld aandoet? Klik hier voor meer informatie. 

Waar en wanneer: maandag 1 april, 22 april en 6 mei 2024 van 19.30 tot 22:00 uur in de Tolhuistuin. Er is plek voor maximaal 12 personen. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Het klopt dat de eerste bijeenkomst op tweede paasdag valt!

Docent: Maartje Duin

Mixen en masteren – mei 2024

In de cursus mixen en masteren leer je van podcastmaker Marius Kooij (onder meer De Groentjes) hoe je door nabewerking in je montageprogramma de audiokwaliteit van je opnames verbetert. Tijdens de cursus leer je waarom mixen en masteren eigenlijk nodig is, hoe je ervoor zorgt dat een podcast ook goed te beluisteren is in een drukke omgeving en hoe je je eigen geluid geeft aan producties. Klik hier voor meer informatie.

Waar en wanneer: woensdag 15, 22 en 29 mei van 19:15 tot 21:45 uur in de Tolhuistuin. Er is plek voor maximaal 12 personen. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Docent: Marius Kooij

Belangrijke informatie

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de deze cursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO. 

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.