Spannende scène bouwen - start 13 februari en 13 maart

In deze cursus leer je van podcastmaker Maartje Duin (onder meer De plantage van onze voorouders, 2020) hoe je een spannende scène opbouwt in audio én word je uitgedaagd om er zelf een te maken. 

Wat is de functie van een stilte, een hapering in de stem? Hoe gebruik je muziek en achtergrondgeluid om de spanning te verhogen? En hoe zet je vervolgens al die middelen in zonder dat je de werkelijkheid geweld aandoet? Inclusief deleted scenes, screenshots van discussies met een onverbiddelijke eindredacteur – en een facultatief drankje na afloop.

Inschrijven niet meer mogelijk. Bekijk hier het programma van 2024.

Docent: Maartje Duin

Wat ga ik leren?

Aan het eind van de cursus heb je als het goed is antwoord op de volgende vragen:

– Hoe kies je in je voorbereiding wat een scène kan worden? 
– Hoe bouw je een scène op?
– Hoe kun je met weinig audiofonisch materiaal een scène opbouwen?
– Wat is de rol van muziek? 
– Hoe ga je om met het verschil tussen ‘realtime’ en ‘storytime’?

Programma

Na de eerste bijeenkomst krijg je een opdracht, handout en verdere lees- en luistertips mee. Je hebt vanaf dan een maand de tijd om een spannende scène van max. 3 minuten in elkaar te zetten. Tijdens de tweede bijeenkomst worden de resultaten gezamenlijk beluisterd en besproken. Daarnaast krijg je per mail persoonlijke feedback op je ingeleverde scène.

Wat moet je kunnen om mee te doen?

We verwachten dat je zelfstandig audio kunt opnemen en monteren en dat je ook over apparatuur beschikt. Mocht je twijfelen over je vaardigheden of materiaal neem dan contact met ons op via akademie@podcastnetwerk.nl.

Cursusdata

Deze cursus is afgelopen. 

Toegankelijkheid

Het Podcastnetwerk doet altijd haar best om zo toegankelijk mogelijke programma’s te organiseren. De locatie van de Tolhuistuin is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een rolstoeltoilet. De organisatie waakt ervoor dat tijdens de werkgroep er een veilige omgeving is om verhalen en twijfels te delen. Mocht je tegen de bekostiging van de cursus oplopen, neem dan contact met ons op.

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 10 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 6 februari 2023, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Prijsoverzicht & korting op cursus

LET OP: Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €600 (€726 inc. btw) en voor particulieren en zzp’ers €400 (€484 inc. btw). Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.
Met vriendenkorting van het Podcastnetwerk (éénmaal per jaar) betaal je €350 (€424 inc. btw)
Werktuig PPO vergoedt 1/3e van de cursuskosten, dan betaal je €264 (€319 inc. btw).

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: de afgelopen hebben meerdere deelnemers (een deel van) hun cursus vergoed kregen vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Fotograaf: John Melskens

Maartje Duin (1975) is een bevlogen, originele en diepgravende radio-/podcastmaker. In haar werk behandelt zij niet alleen relevante maatschappelijke thema’s zoals ons koloniale verleden, dementie en eenzaamheid, maar zoekt ze ook in de vorm het experiment op. Ze weet met haar projecten een breed publiek te trekken en mensen met elkaar in gesprek te laten gaan.