Mixen en masteren - start 29 november

In de cursus mixen en masteren leer je van podcastmaker Marius Kooij (onder meer De Groentjes) hoe je door nabewerking in je montageprogramma de audiokwaliteit van je opnames verbetert. Tijdens de cursus leer je waarom mixen en masteren eigenlijk nodig is, hoe je ervoor zorgt dat een podcast ook goed te beluisteren is in een drukke omgeving en hoe je je eigen geluid geeft aan producties.

Aan het einde van de cursus heb je een een simpele strategie om het geluid te verbeteren en de opnames publiceerklaar volgens de reguliere podcaststandaarden te maken. Deze cursus wordt gegeven in het (gratis) montageprogramma Reaper, de theorie is in alle montageprogramma’s toepasbaar. Het maakt ook niet uit wat voor soort podcast je maakt! 

Inschrijven niet meer mogelijk. Bekijk hier het programma van 2024.

Docent: Marius Kooij

Programma

Bijeenkomst 1
Waarom is mixen nodig? Dat leer je tijdens deze bijeenkomst. Ook vertelt Marius je hoe je de mix goed kunt voorbereiden. Ten slotte gaan we in op het effect equalizer (EQ) : wat is het frequentiespectrum en hoe werkt EQ precies? 

Bijeenkomst 2
In deze bijeenkomst leer je meer over het belang van compressie en dynamiek. Hoe kun je automation voor je laten werken? En waarom is het handig om met een zogenoemde ‘mixbus’ te werken?

Bijeenkomst 3
Je gaat je mix publiceerklaar maken door te masteren. Wat is mastering? Ook gaan we in op je mindset bij het mixen en behandelen we de laatste belangrijke punten voor het mix- en en masterproces. Zoals: waar zit je in de (mix)ketting?. 

Wat moet je kunnen om mee te doen?

Je hebt ervaring met een DAW en bij voorkeur heb je al eens een podcast gemonteerd (met of zonder mix en master). Mocht je twijfelen over je vaardigheden of materiaal neem dan contact met ons op via akademie@podcastnetwerk.nl.

Cursusdata

Deze cursus is afgelopen.

Locatie en toegankelijkheid

De locatie van de Tolhuistuin is rolstoeltoegankelijk, maar beschikt niet over een rolstoeltoilet. 
De organisatie waakt ervoor dat tijdens de werkgroep er een veilige omgeving is om verhalen en twijfels te delen. 

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 9 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 22 november 2023, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Prijsoverzicht en korting op cursus

Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf of instelling dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €600 (€726 incl. btw) en voor particulieren en zzp’ers €400 (€484 incl. btw). Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.
Met vriendenkorting van het Podcastnetwerk (éénmaal per jaar) betaal je €350 (€424 incl. btw)
Werktuig PPO vergoedt 1/3e van de cursuskosten, dan betaal je €264 (€319 incl. btw).

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed. Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.

Tijdens zijn studie aan het conservatorium raakte Marius gefascineerd door het proces aan de andere kant: het opnemen en mixen. Hij merkte dat hij vooral de meeste rust ervaarde in stemmen rustig en fijn laten klinken.

Dit doet hij inmiddels bij zijn eigen podcast De Groentjes, maar ook onder andere bij De Dood In Doktersjas en Quizweeq van Podimo. Naast het ambacht van een podcast mixen, hoopt Marius ook vooral het plezier dat hij ervaart bij mixen mee te geven!