Opstartcursus - start 1 februari 2022

In februari leer je tools waarmee je een kickstart kunt maken als podcastmaker. In drie opeenvolgende dinsdagavonden van 19:00 tot 21:00 uur leren verschillende professionele podcastmakers je hoe je slim van start gaat, en ga je zelf aan de slag. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen. Je hebt tot en met 27 januari 2022 de tijd om je in te schrijven.

Wat ga je in elke bijeenkomst leren?

I - Microfoons en audio - Vinny Tailor, 1 februari

Welke microfoon moet je gebruiken in welke situatie, en hoe gebruik je die dan goed?

– De impact van goede (en slechte) akoestiek
– Welke microfoons zijn er? En in welke situatie gebruik je welke microfoon?
– Veelgemaakte (technische) fouten die je opnames verpesten
– Opnemen op afstand

Vinny Tailor is creatieve audio producer met een voorliefde voor de randjes van de samenleving. Voor BNNVARA liep zij een dag mee met een drugsdealer en wat resulteerde in de audiodocumentaire Hosselen. Samen met radio-dj One’sy Muller presenteert zij de podcast Domme Vragen Bestaan Wel (NPO Radio 2/Avrotros). Met haar bedrijf, De Repeterende Breuk, helpt zij bedrijven en instellingen zoals het Tropenmuseum bij het produceren van podcasts. Tot slot geeft zij een dag in de week les aan de radiominor op de Hogeschool van Amsterdam.

"Ik wilde al een tijdje een podcast maken, maar ik stelde het steeds uit omdat ik door de bomen het bos niet meer zag. Het begon al met zoiets simpels als: 'welke microfoon kies je?' Door de praktische basiscursus van de Podcastakademie kan ik er nu zelfstandig mee aan de slag!"
Groene achtergrond met allerlei items zoals een koptelefoon en recorder. Ter illustratie voor de Podcastakademie.
Deelnemer Podcastakademie 2021

II - Storytelling - Marjolein Knol, 8 februari

Welke elementen heb je nodig om een goed verhaal te vertellen?

– Je leert met welke elementen je een verhaal op kan bouwen
– Je raakt bekend met de verschillende formats en genres
– Je wordt nog enthousiaster dan je al was over podcasts

Marjolein Knol is journalist en podcastmaker. Ze werkte als verslaggever en maakte eerder de bekroonde podcast Oerend harTT over de TT in Assen. Ook maakte ze de podcast Binnen de Muren over het leven in een gevangenis in Veenhuizen. In haar nieuwste podcast onderzocht Knol hoe twee (ex-)gedetineerden het er buiten de muren van de gevangenis vanaf brengen. Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts en audiotours voor verschillende (journalistieke) organisaties.

III - Publiceren - Lieven Heeremans, 15 februari

In deze cursus leer je hoe je van je .mp3 een podcast maakt. Je leert wat RSS is, welke hosting platforms fijn zijn om te gebruiken en hoe krijg je een podcast in Apple Podcasts, en waar moet je rekening mee houden bij publiceren?

– Welke hostingplatforms zijn handig om podcasts in te publiceren?
– Hoe krijg je je podcast op de verschillende platforms?
– Wat dynamische content is en hoe je dat kunt inzetten.
– Do’s en don’ts over statistiek en promotie.

Lieven Heeremans en is een van de medeoprichters van het Podcastnetwerk en is fulltime freelance podcastproducent. Eind 2020 bracht hij volledig onafhankelijk de podcast Kaas uit, die binnen drie maanden 10.000 luisteraars haalde. Daarnaast schrijft hij een wekelijkse nieuwsbrief: Heb je nog een Podcasttip?

"De angst voor techniek is weg. Nu kan het podcasten beginnen."
Groene achtergrond met allerlei items zoals een koptelefoon en recorder. Ter illustratie voor de Podcastakademie.
Deelnemer Podcastakademie 2021

Wat heb je nodig?

Een niet al te oude computer met daarop Google Chrome en een koptelefoon.

Retourbeleid & minimum aantal deelnemers

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 6 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 28 januari 2022, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening.

Korting op cursus

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de deze cursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de Basiscursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.