Oral history interviewen - start 12 januari

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen.

Waar en wanneer: woensdag 12, 19 en 26 januari 2022, online van 19:00 tot 21:00 uur. Je hebt tot en met 5 januari 2022 de tijd om je in te schrijven. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 12 personen.

Docent: Annegriet Wietsma

Programma

Bijeenkomst 1: Introductie Oral History (woensdag 12 januari) 
De eerste week draait om het beter leren kennen van het concept oral history (OH). We bespreken onder andere wat het verschil is tussen OH-interview en journalistiek interview, wat de kwaliteiten van een OH interviewer zijn en hoe je mensen soepel aan het praten brengt. Maar ook: hoe ga je om met de betrouwbaarheid van het geheugen?

Bijeenkomst 2: Oral History technieken (woensdag 19 januari)

In de tweede week gaan we aan de slag met technieken die je kunt gebruiken bij een oral history interview. Denk bijvoorbeeld aan: hoe breng je het geheugen op gang? en hoe kun je zo diep mogelijk in iemands herinnering duiken? Daarnaast bespreken we hoe je je voorbereidt, leer je hoe je het waarheidsgehalte van de verkregen informatie kan controleren en hoe je om kunt gaan met zware emoties. 

Bijeenkomt 3: Uitvoering (woensdag 26 januari)

In de derde en laatste week leer je over de uitvoering en nazorg van het oral history interview. Aan de hand van voorbeelden bespreken we welke locatie en setting je kunt kiezen en hoe je tijdens een oral history interview omgaat met je apparatuur. We praten over hoe je het interview afsluit en welke afspraken je maakt. Tot slot behandelen we de uitwerking van het interview en het nut van (letterlijke) transcripties

Wat heb je nodig?

Een niet al te oude computer met daarop Google Chrome (we maken gebruik van platform Ohyay) en een koptelefoon.

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 6 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 6 januari 2022, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

Korting op cursus

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de deze cursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO. 


 

Annegriet Wietsma is zelfstandig documentaire- en televisiemaker. Met haar de alom gelauwerde podcast De Deventer Mediazaak (VPRO/HUMAN voor NPO Radio 1) duikt ze in het mediacircus achter de Deventer moordzaak. In de Podcastclub van vertelde ze eerder dit jaar over welke belangrijke rol oral history in deze podcast had, maar ook hoe we dat in het dagelijks leven allemaal wel zouden kunnen gebruiken.