Podcastnetwerk organiseert reeks workshops en de Podcastclub gaat on tour

Podcastnetwerk organiseert reeks workshops en de Podcastclub gaat on tour

Eén podcastaflevering is geen podcast, zeggen wij bij het Podcastnetwerk wel eens tegen elkaar. En eigenlijk is één podcastevenement – het Podcastfestival – vanuit het Podcastnetwerk ook geen evenement. Daarom organiseren we vanuit het netwerk het komende halfjaar een aantal podcastgerelateerde evenementen voor aspirerende podcastmakers en -fans. In dit bericht brengen we jullie daar alvast van op de hoogte.

Pilot workshopreeks ‘literair podcasten’ Letterenfonds

In opdracht van het Nederlands Letterenfonds organiseert het Podcastnetwerk in februari 2020 een pilot workshopreeks ‘literair podcasten’. In vier bijeenkomsten maken (jonge) schrijvers, kennis met het medium podcast. Ze onderzoeken hoe ze audio als uitgangspunt kunnen nemen en ontwikkelen nieuw materiaal. De workshops worden gegeven door Dennis Gaens (Wintertuin, Nijmegen), Amanda Brouwers (Podgront ,Groningen), Aletta Becker (Schrijversvakschool , Groningen) en Geert van de Wetering (De Kostgangers, Amsterdam).

De deelnemers zijn door het Letterenfonds geselecteerd; uitgenodigd zijn de debutanten die in de afgelopen jaren een startersbeurs ontvingen.

Maart 2020 vindt een presentatie- en netwerkbijeenkomst plaats, waar de deelnemers hun voorlopige resultaten delen. De precieze datum wordt nog bekendgemaakt. Indien je belangstelling hebt om hierbij aanwezig te zijn kunt je mailen naar: s.meeuwissen@letterenfonds.nl

Op de website van het Podcastnetwerk worden de komende weken verslagen van de workshops gepubliceerd. Zodat ook iedereen die er niet bij is, er toch iets van op kan steken.

Podcastclub on Tour

Stichting Podcastnetwerk heeft van het Fonds voor Cultuurparticipatie binnen de regeling ‘Maakruimte voor Cultuur’ een toekenning gekregen voor het activiteitenprogramma Podcastclub on Tour en de Podcastakademie.

In het komend halfjaar zal de Podcastclub (een soort boekenclub, maar dan voor podcasts) met een nieuwe redactie een zestal edities produceren. On tour: dus buiten het vertrouwde Amsterdam. Bij voorkeur behandelen we een Nederlandstalige, verhalende podcast in de buurt van waar het verhaal zich afspeelt. Heb je een suggestie voor een autonoom geproduceerde podcast, ergens in Nederland? Mail de redactie van de Podcastclub op info@podcastnetwerk.nl

Foto door Gijs de Koning
Foto door Gijs de Koning

Podcastakademie

De Podcastakademie gaat in het tweede kwartaal van 2020 van start in de Tolhuistuin (te Amsterdam) en loopt door tot de zomer. Het programma bestaat uit vijf workshops die allemaal een ander facet van het podcastproductieproces beslaan. Denk hierbij aan apparatuur- en stemgebruik, creatief monteren, sound design en afmixen. In iedere workshop is plek voor maximaal vijftien deelnemers. De workshops zullen maximaal één dag in beslag nemen en tegen een voordelig tarief worden aangeboden. Het gehele programma is met een passe-partout te volgen. Zo willen we stimuleren dat jij met jouw podcastidee aan de slag kunt, en aan het eind van de reeks zelf jouw idee in elkaar kunt gaan zetten (én publiceren).

Het volledige programma van de Podcastclub on tour en de Podcastakademie wordt in maart bekendgemaakt.