Podcastnetwerk versterkt bestuur en borgt onafhankelijke podcastcultuur

Bestuur 2022
Van links naar rechts: Randal, Kim, Marieke, Adriek, Sicco en Edward. Afwezig is Ebissé.

Stichting Podcastnetwerk versterkt haar bestuur met drie nieuwe leden. Edward van der Marel treedt toe als bestuursvoorzitter en wordt aangevuld door Kim van Kaam en Randal Peelen als algemene bestuursleden. De drie nieuwe bestuursleden brengen podcast-ervaring, kennis van commerciële en publieke projecten en ondernemerschap met zich mee. 

Scheidend voorzitter Sicco de Knecht: “Het is tijd voor nieuwe energie in het bestuur van de stichting, die de afgelopen jaren ongelooflijk hard gegroeid is. Ik heb er vertrouwen in dat de nieuwe ploeg het netwerk naar een volgend plan gaat tillen.” Het bestuur wordt naast de nieuwkomers gevormd door Adriek van Nieuwenhuyzen, Ebissé Rouw en Marieke de Veer.

Een baken van onafhankelijkheid

“Onafhankelijke makers krijgen steeds meer te maken met een toekomst waarin het grote geld op allerlei manieren probeert de markt te veroveren. Voor je het weet luister je in de toekomst in verschillende apps naar exclusieve podcasts, elk met een ander verdienmodel. Het Podcastnetwerk is in dit spanningsveld een platform waar onafhankelijke podcastmakers zich verenigen. Met dit bestuur hebben we nu  kennis en kunde in alle facetten van het podcasten, zowel in het maakproces als het verdienmodel.” zegt Lieven Heeremans, oprichter van het Podcastnetwerk.

Beginnende en doorgewinterde podcastmakers kunnen bij het Podcastnetwerk cursussen volgen over de praktijk van podcasten.  Tijdens ‘Podcastsclubs’ gaan onafhankelijke makers met elkaar in gesprek en voor fans van podcasts is er het jaarlijkse Podcastfestival.

Keuzevrijheid

Het Podcastnetwerk is geboren uit liefde voor het medium. Dankzij de uitbreiding in expertise van het bestuur kan het netwerk beter werken aan inkomstenbronnen om haar werkzaamheden uit te breiden. Het is belangrijk dat ook de volgende generatie podcasts de mogelijkheid heeft zich onafhankelijk van de podcast-reuzen te ontwikkelen. Daarvoor wil het Podcastnetwerk zich de komende tijd hard maken.

Even voorstellen:

Edward van der Marel

Vooral bekend als ‘Eddie’ in de Moordzaken podcast ontdekte Edward de kracht van het gesproken woord in het uitdiepen van waargebeurde -en gruwelijke- verhalen. Naast podcastmaker is Edward mediator, buurtbemiddelaar en investeerder in jonge bedrijven. Ook is hij bij verschillende stichtingen betrokken als bestuurder of adviseur.

Kim van Kaam

Kim van Kaam (1983) is hoofd talentontwikkeling bij literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin en artistiek coördinator van het Europees gesubsidieerde project CELA. Ze deed onderzoek naar schrijfresidenties, is bestuurslid bij literair magazine De Optimist en schrijft voor haar eigen website eenweekzonder.nl.

Randal Peelen

Randal Peelen is medeoprichter en host van Met Nerds om Tafel, dat in 2020 de Dutch Podcast Award in de categorie tech & wetenschap won. Je hoort hem daar wekelijks praten over alle onderwerpen die het hart van nerds sneller doen kloppen. Daarnaast maakt hij commercieel podcasts voor opdrachtgevers zoals Bits of Freedom, KPN en de Nederlandse Politie.

Het Podcastnetwerk

Het Podcastnetwerk zet zich als stichting in om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen. Check onze missie en visie, de Podcastclub, de podcasts die ons ondersteunen en luister naar de afleveringen van de Podcastfestivalpodcast van ons jaarlijkse Podcastfestival dat we in september organiseren.