Luister naar de resultaten van Literair Podcasten 2021-2022

Foto van een zaal met daarin lege stoelen met ieder een koptelefoon er op. Op het podium een scherm met de vormgeving van het programma Literair Podcasten
Foto door Anne Posthuma

In de periode najaar 2021 – zomer 2022 organiseerden we in opdracht van het Nederlands Letterenfonds de workshopreeks Literair Podcasten. Verdeeld over vier groepen startten 48 deelnemers aan een reeks van zes workshops, waarin ze de basisvaardigheden van werken met audio kregen onderwezen en werkten aan een idee voor een audioproject die ze pitchen op een besloten presentatiemiddag.

Een aantal deelnemers heeft na afronding verder gewerkt aan hun verhalen. Dit heeft geleid tot publicatie of (voor)financiering van ten minste acht audioproducties. Bijna een derde van de deelnemers die de cursus met goed gevolg hebben afgelegd, hebben hier dus concreet gevolg aan gegeven. Hieronder een selectie van de projecten die inmiddels te beluisteren zijn:

  • Jowi Schmitz: Neushoorns in het Noorderpark. Verschenen: voorjaar 2022. Dit project was Jowi al aan het ontwikkelen met steun van het AFK voordat ze aan de cursus begon.
  • Ted van Lieshout: 66. Dit audioverhaal, waarin Ted op experimentele wijze met zichzelf in gesprek gaat, is in juli 2022 gepubliceerd bij DOCS, het podcast-only programma van Radio 1 voor de NTR en VPRO.
  • Anna van Praag: heeft een toekenning ontvangen van het AFK voor haar project Ben ik een nepjood? In februari 2023 heeft ze haar audioverhaal afgerond en zelfstandig gepubliceerd, gelijktijdig met haar nieuwste boek.
  • Patrick Bassant: heeft eigenhandig de Inktpodcast opgezet en in oktober 2022 uitgebracht. Hij brengt onregelmatig nieuwe afleveringen uit die qua onderwerp en vorm kunnen variëren, het zijn immers “experimenten in audio en literatuur.”
  • Enne Koens: heeft in april 2023 samen met Ausdauer, uitgeverij Luiting-Sijthoff en het VBK audiolab een zesdelige podcast Ruimtereizigers uitgebracht. Het is een hoorspel voor het hele gezin, met als hoofddoelgroep kinderen.

Als Podcastnetwerk zijn we zeer trots op de verscheidenheid, zowel in artistieke vorm als de manier waarop ze zijn uitgebracht of een vervolg hebben gekend, van de resultaten van het programma. We zijn erg blij om te mogen aankondigen dat het project Literair Podcasten in 2023 een vervolg krijgt.

1 comment on “Luister naar de resultaten van Literair Podcasten 2021-2022

Comments are closed.