Verslag Podcastfestival 2019

Vrijwilligers Marcelen Roosmarie, klaar om bezoekers te ontvangen

28 september 2019 vond het Podcastfestival plaats in de Tolhuistuin. We kijken terug op een geslaagde, gezellig drukke editie. Terwijl Het Podcastnetwerk de koppen bij elkaar steekt om aan de voorbereidingen voor 2020 te beginnen, kun jij hier zien en horen hoe het er 28 september aan toe ging. Foto’s door Gijs de Koning

De dag begon met drie workshoprondes waarin bezoekers leerden editen met Hindenburg, naadloos gesprekken leerde monteren én erachter komen hoe ze hun eigen stem konden inzetten in hun podcast. In alle vroegte was ook de eerste live-opname van de dag begonnen. De podcast Datevermaak beet de spits af. Luister hier de aflevering van Datevermaak op het Podcastfestival.

Maria Punch tijdens haar workshop ‘Hoe gebruik jij je stem?’

Tijdens de plenaire opening werd Castography gelanceerd: de proof of concept van software om gemakkelijker podcasts te kunnen vinden. Daarna – in een volle zaal waar de laatste geïnteresseerden zich nog naar binnen wurmden – was het tijd voor key note gever Tim Howard van Reply All (Gimlet) die vertelde over experimenteren met audio en storytelling.

Een volle zaal bij key note spreker Tim Howard

Het podcastfestival was na deze keynote in volle gang. Bezoekers moesten kiezen, want er was altijd iets te doen. Van de liveshow van Fufu en Dadels (hier te beluisteren) en de Pontcast (hier te beluisteren) naar een update over de staat van podcasten tot het Instituut van Huisgeluid en Stemmen in de Nacht.

Liveshow Fufu & Dadels op het podcastfestival
De ANSICHT Luisterinstallatie, door Hard//Hoofd en RAUM

Natuurlijk konden ook de vrienden van het Podcastnetwerk De Eeuw van de Amateur niet ontbreken. Een bomvolle IJzaal luisterde hoe Botte Jellema en Ype Driessen hun ietwat kortere ‘nautische aflevering’ opnamen. (Beluister de aflevering hier)

Ondertussen is de tweede ronde van de workshops gestart, waarin deelnemers op geluidensafaria gaan of leren afmixen. Tijdens dit alles zijn de mannen van Lijn14 hard aan het werk aan de enige echte Podcastfestivalpodcast. Met behulp van het publiek maakten zij de volgende podcast.

Andy Clark en Richard den Haring van Lijn14 aan het werk voor de Podcastfestivalpodcast
Paula Lina geeft de workshop Geluiden Vangen

Ook hoorde de bezoekers drie korte talks over de marketing van podcasts door Lex Noteboom (The Deca Tapes) en muziek in Podcasts (KLOAQ)

Voor bezoekers die meer wilden leren over techniek, was er de RØDE studio van Mafico. Niet alleen kon iedereen daar gratis met professionele techniek een podcast opnemen, medewerkers van Mafico stonden klaar om elke vraag over RØDE apparatuur te beantwoorden. En theaterliefhebbers konden terecht bij de sneak preview van het PS|Theater

Er waren maar liefst drie panels op het festival. In het panel blijven podcasten vertellen podcastveteranen Linda Duits (Onder Mediadoctoren/Geeky Dingen) Reinier Ladan (Appels en Perenshow) en Ebissé Wakjira-Rouw (Dipsaus) hoe zij het al jaren volhouden. Moderatie door Nora Ledhrem (BAAAZ podcast).

Het panel Blijven podcasten

In het panel 100 jaar radio hoorde je over de lessen die podcastmakersmakers leerden van radio. Met Botte Jellema (Eeuw van de Amateur/NPO Radio 1/4) Katinka Baehr (Plots/NPO Radio 1) en Fernando Halman (RealTalk/FunX) Moderatie door de beste podcasthost van 2019 Lamyae Aharouay (Haagse Zaken)

Het panel 100 jaar radio

In het panel Beter dan het boek? Horen we bekenden uit de literaire- en uitgeverswereld over hun ervaringen met podcast maken. Met: Jaïr Stein (De Correspondent), Stan van Herpen (Watershed), Aline Lapeire (De Buren) met moderatie door Dennis Gaens (Wintertuin/ Ondercast)

Het panel Beter dan het boek

De spanning liep per minuut op tijdens het live juryoverleg van de Podcastpitchwedstrijd! Uiteindelijk was de podcast ‘De witte stok’ van Tatjana Wehrmann en Sander Smale de winnaar! Hier lees je meer over de prijs.


De dag werd natuurlijk afgesloten met een borrel en met de enige echte Podquiz, gepresenteerd door voorzitter van Stichting Podcastnetwerk Sicco. Daarna gingen de voetjes van de vloer bij de Damn Honey DJ-set en plaatjes van De Commissie Stiekem.

Meer foto’s? Die vind je hier! heel graag tot volgend jaar!

Interesse in samenwerken voor het festival van 2020? Stuur een mail naar info@podcastnetwerk.nl

Het volledige inhoudelijke verslag zoals ingediend bij de fondsen is hier te lezen.

2 comments on “Verslag Podcastfestival 2019

Comments are closed.