Sleutelen aan je audio met Maarten Dallinga!

Maarten Dallinga – Foto: Tim Witte

Het Podcastfestival komt er aan! Op 28 september kun je deelnemen aan verschillende workshops. Een van die workshops wordt gegeven door freelance journalist Maarten Dallinga. Misschien ken je zijn naam wel van een prijswinnende, verhalende podcast over seksontmoetingsplekken: Anoniem Intiem. Op het moment is Maarten bezig met een verhalende serie over zelfdoding, die eind dit jaar uitkomt. “Met mijn werk wil ik mensen vooral meer inzicht bieden in elkaar en de wereld.”

Leer monteren met Hindenburg

Tijdens zijn workshop maakt Maarten je wegwijs in het montageprogramma Hindenburg: “een niet zo bekend maar heel prettig en relatief goedkoop montageprogramma voor audio.” Zelf maakt hij ook gebruik van deze software voor zijn podcasts. Maarten heeft leren monteren door zelf veel uit te proberen. Hij deelt graag zijn kennis met anderen, en neemt deelnemers van de workshop stap voor stap mee.

“We zullen beginnen bij de basis: hoe importeer je audio in Hindenburg, hoe knip en plak je, hoe maak je extra audiosporen aan, wat zijn de belangrijkste sneltoetsen? Daarna gaan we verder de diepte in.” Zo vertelt Maarten tijdens de workshop over compressie en het afstemmen van geluid.

Zelf aan de slag gaan

Als deelnemer van de workshop ga je ook zelf met het programma aan de slag. Het is dus wel handig als je al een audio-opname hebt om aan te sleutelen. “Denk aan enkele tracks gesproken woord, plus wat muziek.” Volgens Maarten is het handig om al een beetje ervaring te hebben met monteren. Zo zorg je ervoor dat je niet volledig overweldigd raakt van de termen en functies die voorbij komen.

Wees trouwens niet bang om fouten te maken. “Het hoeft natuurlijk niet meteen goed te gaan, ik zal rondlopen om te helpen. Ondanks het feit dat ik al heel veel met Hindenburg heb gewerkt, loop ik er zelf ook nog geregeld in te rommelen. Dus maak je geen zorgen.”

Voorbereiding

Wil je deelnemen aan deze workshop? Zorg dan dat je op tijd een kaartje bemachtigt! In augustus start de verkoop. Heb je al een ticket? Zorg er dan voor dat je een werkende laptop meeneemt, selecteer de audiobestanden die je wilt bewerken en installeer een paar dagen van te voren de proefversie van Hindenburg op die computer. “Kies dan voor de versie Journalist. Eventueel kun je de tutorial alvast doornemen. Die is ook handig als naslagwerk tijdens de workshop.”


Tekst: Paula Lina