Podcastfestival 2021 op 23, 24, 25, 26 september

 

Podcastfestival 2021 op 23, 24, 25, 26 september

Hoe klinkt een plek waar nog nooit iemand geweest is? Op 22 februari 2021 deelde NASA een opname van het ruimtevoertuig de Perseverance Rover op Mars. Het fragment is nog geen 20 seconden lang, maar brengt je meteen naar een plek waar geen mens voet heeft gezet. De vervoerende kracht van audio onderzoeken we dit jaar tijdens het Podcastfestival met het thema: ‘Neem me mee’.

Van 23 t/m 26 september vindt de vierde editie van het Podcastfestival plaats in Forum in Groningen, Tolhuistuin in Amsterdam, Stadsschouwburg in Nijmegen en Tivoli, Utrecht. Voor elke stad geldt: overdag meedoen met verschillende workshops, ’s avonds aanschuiven voor liveshows en diepgravende panels van bekende en minder bekende podcasters.

Neem mij mee

Het thema van het Podcastfestival dit jaar is: Neem me mee. In een jaar waarin reizen moeilijk tot onmogelijk was, zijn podcasts een goedkope manier om je op een andere plek te wanen: van een mysterieus bezoek aan Londen naar het Deventer van 1999. Podcasts hebben de mogelijkheid om je mee te nemen naar nieuwe plekken. Bijvoorbeeld naar de stemmen achter het nieuws, dwars door Groningen of naar (quasi-)fictieve plekken.

Groningen, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht

Op donderdag 23 september starten we in Groningen met een tour van De Eeuw van de Amateur langs de favoriete plekken van Botte Jellema en Ype Driesen, pakken Groningse podcastmakers het podium en vertelt theatergroep Illustere Figuren op buitenaardse wijze over fenomenen als plastic chirurgie en keuzestress tijdens de Intergalactische Hoorspelen.

Vrijdag strijkt het Podcastfestival neer in de Tolhuistuin in Amsterdam, waar onder andere One’sy Muller en Are We Europe een programma hebben samengesteld. Makers en geïnteresseerden uit de podcastindustrie praten over geld verdienen en uitgeven, code switching en de invloed van geografie op identiteit. ’s Avonds zijn er live-shows met onder andere Met Nerds om Tafel en Domme Vragen Bestaan Wel en nemen de makers van NRC Vandaag je mee op hun audioredactie.

In Nijmegen gaan we zaterdag 25 september dieper in op het fenomeen ‘oral history’ in de podcast De Staat van het Verhaal, hoor je een preview van de winnaar van de Podcast Pitchwedstrijd van 2020 én kun je meedoen met de Podquiz.

We sluiten zondag 26 september af in Utrecht, waar we literatuur zonder letters onderzoeken. Hier gaat de nieuwe fictie-podcast Dat dus van Dennis Gaens, Jozien Wijkhuis en Martin Rombouts in première (die door het gebruik van een binaurale microfoon voelt alsof je er middenin zit) en praat Dipsaus in een liveshow met auteurs uit hun te verschijnen boek De Goede Mamma.

Kaartverkoop

Om een coronaproof festival te kunnen houden is het aantal kaarten per locatie beperkt. Kaarten voor het fysieke festival zijn vanaf eind augustus te koop via podcastfestival.nl/tickets

Podcastfestival

Het Podcastfestival 2021 is een initiatief van het Podcastnetwerk en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, European Cultural Foundation, Nederlands Letterenfonds, Gemeente Nijmegen, Gemeente Utrecht, Gemeente Groningen en het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut. Het programma wordt gepresenteerd in samenwerking met PodGront, Forum Groningen, Tolhuistuin, Are We Europe, De Nieuwe Oost/Wintertuin en het International Literature Festival Utrecht (ILFU).