Montagevaardigheden

De cursus montagevaardigheden is voor mensen die al kunnen monteren, maar graag willen leren hoe je door nabewerking je audiokwaliteit verbetert. We verwachten dat je multitrack kunt editen en weet hoe je plugins moet installeren in je DAW (audiobewerkingsprogramma). Aan het einde van de workshop heb je vaardigheden opgedaan die je producties beter laten klinken en dus meerwaarde geven. 

Docent: Daniël van de Poppe

Het programma

De cursus vindt online plaats op woensdag 3, 10, 17 en 24 november om 20:00 uur. 

Week 1: Introductie & noise gates (woensdag 3 november)
Na een korte introductieronde gaan we aan de slag met een belangrijk effect: de (noise) gate. Hiermee kan je vervelende achtergrondgeluiden weghalen, maar als je het niet goed doet ga je het horen. Ook bespreken we tips en tricks om specifieke frequenties te filteren.

Week 2: Compressie (woensdag 10 november)
Deze week besteden we aan het concept compressie. Wat is het, waarom en wanneer gebruik je het — en wanneer niet?

Week 3: EQ (woensdag 17 november) 
In deze cursus gaat het over het effect equalizer of EQ. Hiermee kan je stemmen helderder laten klinken en een nadruk leggen op een bepaalde sound.

Week 4: Mastering & tips (woensdag 24 november)
In de laatste week komen alle voorgaande lessen bij elkaar, en kijken we waar je je productie kunt finetunen. Ook behandelen we het belang van standaarden als LUFS en hoe verschillende platforms hiermee omgaan. Daniël van de Poppe en is bedenker en host van de podcast Nee Man!, co-host de politieke podcast Polititia (3FM/VPRO) en werkt mee aan DAMN, HONEY! Daarnaast helpt hij verschillende onafhankelijke podcastmakers door de nabewerking te doen en geeft hij regelmatig workshops in techniek, editen, mixen & masteren.