Uitslag Podcast Top 2020 bekend

In de laatste twee weken van het afgelopen jaar organiseerde het Podcastnetwerk, een stichting die zich inzet voor de podcastcultuur in Nederland, een landelijke verkiezing voor de meest in het oor springende podcast van het afgelopen jaar. Maar liefst 1156 mensen namen de moeite om deze hun favorieten in te vullen. De resultaten zijn nu verwerkt in de Podcast Top 2020, een interactieve lijst die te zien is op top.podcastnetwerk.nl, inclusief analyse en interactieve elementen.

Los van wie er bovenaan staat, is er veel meer interessante informatie over de stemmen te zien. Zo kan de lijst bekeken worden met of zonder de podcast die de meeste stemmen kreeg: Man Man Man (van Bas Louissen, Chris Bergström, Domien Verschuuren). Er kan bijvoorbeeld gefilterd worden op podcasts die voor het eerst in 2020 verschenen. In dat geval staat “De plantage van onze voorouders” (Maartje Duin en Peggy Bouva) bovenaan. Ook is de gemiddelde leeftijd van luisteraars per podcast berekend. Bezoekers van de website kunnen per podcast bekijken wat stemmers over de titels als opmerkingen plaatsten, en op welke podcasts zij naast de geselecteerde podcasts nog meer hebben gestemd. Op deze manier kunnen bezoekers van de website op een unieke manier nieuwe podcasts ontdekken.

De Podcast Top 2020 is een initiatief van stichting Podcastnetwerk, een stichting die zich sinds 2018 inzet om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen. De vormgeving is verzorgd door Dianne Rijnbende, Hay Kranen bouwde de website en was samen met Lieven Heeremans verantwoordelijk voor de analyse.

Klik op de afbeelding hieronder om naar de uitslag te gaan.