Podcastfestival 2022: the power of pause

Gifje van het Podcastfestival artwork 2022

Soms móét je een podcast even pauzeren. Omdat hetgeen dat je hoorde net te heftig was of juist zó tof dat je het meteen met anderen wil delen. De pauzeknop geeft luisteraars een bepaalde macht; zij bepalen wanneer de stiltes vallen. Maar ook podcastmakers kunnen in hun werk niet zonder pauzes, uitstel of momenten van rust. Stilte vertelt de luisteraar de oren te spitsen. Luister. Let op wat er nu gaat gebeuren. 

 

Deze vijfde editie van het Podcastfestival – een jubileumeditie! – nemen we pas op de plaats. The power of pause. Op 24 september vindt het Podcastfestival plaats in Forum Groningen, op 30 september in de Tolhuistuin in Amsterdam. De edities in Utrecht en Rotterdam vinden later dit jaar plaats.

 

The power of pause
Een kleine onderbreking, even pas op de plaats om terug te blikken op waar we nu staan. Het audiolandschap groeit hard en verandert met rasse schreden. In 2020 waren er voor het eerst een miljoen podcasts te vinden in openbare podcastdirectories, in 2021 waren dat er al meer dan twee miljoen. Een paar jaar geleden luisterde iedereen nog op dezelfde plek naar zijn favoriete podcasts, nu bestaan er heel veel verschillende (betaalde) luisterplatforms en de podcastwereld vercommercialiseert. Wat betekent dit voor makers? En voor de luisteraars?

 

Groningen

Op zaterdag 24 september starten we in Forum met Groningse makers. Datajournalist Egbert Minnema maakte een podcast over hoe de Groningse jeugd omgaat met de aardbevingen en Maarten van Gestel komt vertellen over de Schrik van Rhoden: de laatste oud-NSB’er van Nederland. Er zijn nog heel veel andere parels uit het Noorden, en twee luisterinstallaties: een auditieve rondleiding door rouw heen en een installatie met literatuur om te luisteren van bekende schrijvers als Anne Eekhout, Jonathan Griffioen, Valentijn Hoogenkamp.

’s Avonds laten Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen zien en horen hoe absurd sommige ‘doodnormale’ dingen zijn in de try-out van hun nieuwe, feministische theatershow Zelf Weten. Van okselhaar naar schuldgevoel en van seks naar probleemzones: de founding mothers van DAMN, HONEY gooien alles op tafel waarvan ze dachten dat Niemand Het Ooit Mocht Weten.

 

Amsterdam
Met onder andere voormalig NPO-Fonds adviseur en eindredacteur van onder andere de podcast Bob Randy Vermeulen, MarktMonitor en Ebissé Wakjira-Rouw van Dipsaus duiken we in de wereld van Excelsheets, betaalmuren, en begrotingen. Hoe verdien je geld met podcasten? Hoe ziet de toekomst eruit en wat is een download nu eigenlijk waard?
 
Are We Europe duikt in het inclusief en grensoverschrijdend podcasten met panels, talks en interviews met onder andere Alexi Mostrous van de succesvolle podcast Sweet Bobby.  

 

Dit jaar is er voor het eerst een Podcastfestival onderdeel speciaal voor kinderen! Stichting Wijsneus organiseert samen met Het Verhalenhuis en Nurlimonade een workshop interviewen en hoorspel maken voor kinderen van 9 tot 12 jaar.
 
 
’s Avonds zijn er liveshows van Common Ground en De Genderkwiebus Podcast en is er een liveperformance van Nikki Dekker en Daan Windhorst over een mysterieus kleurboek, Arnon Grunberg en affirmatie-influencers. Onze speciale gast dit jaar is Avery Trufelman, bekend van de gerenommeerde podcasts van 99% Invisible en The Cut. Zij zal een masterclass verzorgen over hoe je op goede podcastideeën komt én er is een speciale première van één van haar shows! Welke dat is, maken we binnenkort bekend.

 

Kaartverkoop
Het programma overdag in Groningen is gratis. Kaarten voor Amsterdam en de liveshow van DAMN HONEY koop je via podcastfestival.nl/tickets
 
Podcastfestival
Het Podcastfestival 2022 is een initiatief van het Podcastnetwerk en wordt mede mogelijk gemaakt door de European Cultural Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord, Glom Groningen, Kunstraad Groningen en het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut. Het programma wordt gepresenteerd in samenwerking met PodGront, Forum Groningen, Tolhuistuin, Are We Europe en Stichting Wijsneus.