Uitslag Podcast Top 2019

Daar is hij dan! De Podcast top 2019 lijst. Om maar meteen met de deur 2020 in te vallen: deze vijf podcasts kregen van de meeste stemmen:
1. Kleine Boodschap
2. De Krokante Leesmap
3. D-Tales
4. Geeky Dingen
5. Bob
Gefeliciteerd Kleine Boodschap! De stemmers roemen jullie om de diepgang, inhoudelijke afleveringen en Brabantse gemoedelijkheid. Jullie winnen: niets, behalve de eeuwige roem dat jullie bovenaan de Podcast top 2019 van het Podcastnetwerk staan! Enne, wisten jullie al dat fans van Kleine Boodschap vooral ‘Laurel’ verstaan en geen ‘Yanny’?
Gefeliciteerd Kleine Boodschap!
Misschien wel het meest opvallend: de lijst met favoriete podcasts is ontzettend uitgebreid: invullers noemden ruim 80 podcasts als favoriet. Veel van jullie houden van niche en fanpodcasts: Kleine Boodschap over de Efteling dus, maar ook van Feyenoord, Ajax, geeky dingen (letterlijk), pretparken, Dungeons and Dragons, Suske en Wiske, Apple en… ja eigenlijk bijna elke niche kwam langs! Dat is ook wat luisteraars vaak waarderen: een podcast die specifiek aansluit bij hun interessegebieden die niet iedereen deelt. 
En bedankt aan alle 377 stemmers die de afgelopen week de Podcast top 2019 hebben ingevuld en die uit het hele land (en België) kwamen. Ook zeker dank aan die ene stemmer uit Jeruzalem, en degene die ‘in de binnenstad’ als woonplaats opgaf. Ook onze lijst kan helaas niet onder randstedelijke oververtegenwoordiging uit. De meeste van deze mensen spreken podcast uit als Pod-kast (59,6%) 
2019 was ook het jaar waarin veel nieuwe podcasts ontdekt werden, er kwamen wel meer dan 200 podcasts voorbij. Omdat we als netwerk vaak de vraag krijgen hoe je nieuwe podcasts kunt vinden, hebben we HIER de lijst met alle favoriete podcasts, gezet – zodat je nog even voor inspiratie in de lijst kan duiken. 
In 2019 ontdekten de meeste mensen:
– De Brand in het Landhuis
– De Krokante Leesmap
– Big Vegan Sister Podcast
– Themetalk
– El Tarangu

Opvallend: iedereen die de Big Vegan Sister ontdekte dit jaar, had de podcast ook als favoriet. Dat was niet het geval bij de andere podcasts die werden ontdekt in 2019. De brand in het landhuis was overigens ook voor veel mensen de beste podcast die in 2019 uitkwam. Net als NRC Vandaag en Oorlog op de Flank
Maar de meest ondergewaardeerde podcast is volgens jullie: Kleine Boodschap en Man met de Microfoon
Ook in 2019 is mond-tot-mond reclame belangrijk: jullie leerden vooral nieuwe podcasts kennen van bekenden (‘mijn vriendin’ ‘het moest van Lieven’ ‘ik kreeg de tip in een chatgroep) maar ook sociale media hielp jullie tot de leukste podcasts te komen!
Jullie waren ook erg verdeeld over sommige podcasts: zo kon Man Man Man de podcast zowel op veel fans rekenen, maar werd deze ook het vaakst genoemd als podcast die werd afgezet. De meest voorkomende reden om iets af te zetten, is trouwens het gebrek aan inhoud, slechte geluidskwaliteit of een irritante stem.
En.. Als het aan podcastminnend Nederland ligt, luiden we 2020 klassiek in met oliebollen (er moet nog even uitgevochten worden of het met of zonder krenten wordt), verrassend veel vis en de nodige alcoholische versnaperingen.
Het Podcastnetwerk wenst jullie allemaal een mooi 2020, dat er maar nóg meer mooie podcasts ontdekt mogen worden. We gaan de Podcast Top volgend jaar weer uitzetten – dan met een iets langere aanloop – dus houd bij waar je naar geluisterd hebt dit jaar! Wil je meer weten over het Podcastnetwerk, of zelfs vrienden van ons worden? Kijk dan op www.podcastnetwerk.nl