“Via je stem leren je luisteraars jou ook een beetje kennen.”

Wauw! De workshop ‘Hoe gebruik jij je stem?’ is uitverkocht! Maria Punch heeft de eer deze workshop te geven. Maar wie is Maria Punch eigenlijk en waarom geeft ze een workshop over stemgebruik? Lange tijd werkte Maria als nieuwslezer: “eerst voor ANP Radio en daarna BNR. In die rol was ik altijd bezig met toon en tekst. Geleidelijk ben ik collega’s bij BNR gaan coachen bij hun stemgebruik en dat is mijn core business geworden. Naast mijn werk voor BNR coach ik allerlei sprekers.”

“Als stemcoach ben ik vooral veel aan het luisteren naar anderen. Maar bij het coachen laat ik ook dingen horen en ik doe dingen voor. Sinds kort maak ik zelf een podcast voor BNR, Woordwaarde, en sta ik dus ook voor de microfoon”, aldus Maria.

Maria Punch. Foto: Mirjam Rosa

Wanneer heb je een goede stem?

Moet je talent hebben om je stem professioneel in te zetten? Ja en nee. “Sommige mensen hebben een sterk muzikaal gehoor, of veel gevoel voor intonatie en leren snel. Maar een ‘goede stem’ is een heel subjectief gegeven. Juist in podcast is er veel ruimte om een eigen geluid te laten horen. Het gaat mij niet om goed of fout of mooi of lelijk. Wat heeft jouw verhaal nodig? En hoe maak je van je stem een verhalend instrument? Dat is veel interessanter”, aldus Maria.

Wat moet je dan doen om je stem zo goed mogelijk te leren gebruiken? “Het gaat grofweg om snappen, durven, doen”, zegt Maria. “Een fysieke beperking kan een rol spelen, denk aan slissen of heesheid. Gelukkig is met logopedie veel mogelijk, om je stem zo functioneel en gezond mogelijk te houden.”

Maria noemt je stem een heel persoonlijk instrument waarmee je niet alleen informatie, maar ook sfeer en emotie overbrengt. “Via je stem leren je luisteraars jou ook een beetje kennen. Je hoeft geen ervaren presentator te zijn om in podcast te stappen. Het helpt wel, als je weet wat je allemaal met je stem kan doen. Dan kun je namelijk je presentatie gelaagder, interessanter maken. Door te spelen met tone of voice, tempowisselingen of stiltes.”

Geen kaartje gekocht voor Maria’s workshop, maar wel benieuwd naar de rest van de workshops? Neem een kijkje op deze pagina. Of scoor gewoon een algemeen dagticket, wie weet zie je Maria dan op het Podcastfestival nog wel in het wild. Kun je alsnog je prangende vragen aan haar stellen!


Tekst: Paula Lina