Linda Duits over blijven podcasten

Een podcast maken lijkt voor veel mensen gemakkelijk. Je koopt een microfoon en gaat aan de slag. Maar hoe maak je twee afleveringen? Of vijf, of honderd? In het panel ‘Blijven Podcasten’, luister je naar podcastveteranen. Een van hen is Linda Duits, sociaalwetenschapper, columnist en podcasthost van maar liefst twee podcasts, Geeky Dingen en Onder Mediadoctoren. Die laatste viert in oktober de zevende (!) verjaardag én is in december aan de honderdste aflevering toe.

De belangrijkste tip van Linda is helder: plannen! Het hebben van een ritme is essentieel voor podcasts. “Zeker als je op zomer- of kerstbreak gaat: stel van te voren vast op welke dag je weer gaat beginnen. Dan móet je eigenlijk wel en is stoppen geen optie meer.” Zelf heeft Linda nooit serieus overwogen om te stoppen met één van haar podcasts. “Maar soms dacht ik wel: het kost ontzettend veel tijd. Zit er nog wel genoeg in dit format? Onder Mediadoctoren maak ik niet alleen, dat geeft me ook de kracht om door te gaan. Als ík stop, dan stopt de podcast ook. Dat is voor niemand leuk.”

Meer podcasten

Het tegenovergestelde van stoppen gebeurde: sinds januari 2018 is Linda Duits ook host van de Podcast Geeky Dingen. “Ik werd gevraagd door Sidney Smeets om een andere podcast te beginnen en ik dacht meteen: ja leuk, nóg een podcast! Het is ook gewoon tof om te maken.”

Een echte podcastfan was Linda zeven jaar geleden nog niet, integendeel. “Toen ik begon met Onder Mediadoctoren luisterde ik helemaal geen podcasts, dat is nu wel anders. Ik luister niet veel verschillende titels, omdat ik altijd op de fiets luister en dichtbij mijn werk woon. Maar mijn favorieten zijn Yous & Yay: New Emotions, De Eeuw van de Amateur en Ongehoord. Allemaal praatpodcasts en allemaal Nederlands: ik houd ervan als ik mensen gewoon lekker hoor lullen. Ongehoord is dan nog net wat informatiever dan de eerste twee. Ze zijn alle drie Nederlands, want Engelstalige podcasts vind ik eigenlijk nooit leuk.”

Verandering

Als je zeven jaar lang podcasts maakt, zie je ook de podcastwereld om je heen veranderen. “Het is zó anders dan toen. Mensen keken in 2012 nog heel raar op en vonden het vooral héél bijzonder dat wij een podcast maakten. Nu is het gemeengoed, laatst stond ik zelfs op een festival met iemand te kletsen die zei dat ik écht een podcast moest gaan maken. Ook merk ik dat mensen mij steeds meer herkennen van mijn podcasts, dat is natuurlijk altijd leuk.”

Niet alleen het podcastlandschap verandert, ook de manier van maken is anders dan toen Onder Mediadoctoren startte. “Alles is veel strakker geworden en veel georganiseerder. Ik durf wel te zeggen dat het inmiddels een geoliede machine is. Dan komt weer die planning om de hoek kijken. Eerst kwamen we niet regelmatig met een nieuwe aflevering. Sowieso hebben we het podcast maken nu veel beter in de vingers, dus er komen zeker nog meer afleveringen na de honderdste.”

Ben je benieuwd naar meer tips van Linda, en andere panelleden over hoe je blijft podcasten? Kom dan naar het podcastfestival op 28 september. Kaarten zijn te koop via de Tolhuistuin.


Tekst: Iris Verhulsdonk