Leer afmixen met Marco Raaphorst!

Marco Raaphorst (Podpraat) heeft een fascinatie voor geluid. “Geluid triggert emoties. We kunnen ons erdoor prettig of juist angstig gaan voelen.” Om er achter te komen wat je met geluid en geluidsbewerking kan bereiken, kun je tijdens het Podcastfestival deelnemen aan zijn workshop ‘Leren afmixen voor gevorderden’. Wat je daarin leert? Afmixen, natuurlijk!

“Het lijkt mij nuttig om te weten wat er mogelijk is qua editing om je podcast zo te voorzien van een gelikter geluid en lekkerder lopend verhaal. Mijn voorbeelden zijn direct toepasbaar. Hiermee kun je het niveau van je podcast naar een hoger niveau tillen.”

Marco laat deelnemers tijdens de workshop vooral zien en horen hoe ze het fout doen. “Ik ga altijd uit van een fout, een probleem. Denk aan: stemmen die niet goed in balans zijn met elkaar; stemmen die te dof of te schel klinken. Muziek die te hard klinkt; een podcast die over het algemeen te hard of zacht klinkt. Stemmen die te onrustig klinken en een compressor nodig hebben. En – heel belangrijk: ik laat zien wat editing met de timing van een verhaal doet. Editen is namelijk knippen in de tijd. Een revolutionair gegeven.”

Editen valt en staat met je workflow

Marco Raaphorst

Een van de grootste valkuilen voor beginnende podcastmakers is volgens Marco het (nog) niet hebben van een goede workflow. “Als de audio in jouw editor eruit komt als één grote chaos, dan wordt het lastig om alles te overzien. Orde scheppen in je workflow is belangrijk om het overzicht als editor te kunnen houden.”

Tijdens zijn workshop krijg je de ruimte om te luisteren en leren van andermans blunders. Marco heeft naar eigen zeggen zo het meeste geleerd: “Door mijn werk met Bert Kommerij van jaren geleden leerde ik veel van de dictie en dramatiek van stemmen. Ik ontdekte dat gesproken woord een compleet nieuwe lading kan krijgen als het juist ge-edit wordt en voorzien wordt van muziek en sounddesign. Ik besloot ermee te gaan experimenteren. En zo voelt het voor mij nog altijd. Experimenteren met wat er mogelijk is met stemmen, geluid en muziek blijft fascinerend.”

Interesse in deze workshop? Kom dan op 28 september naar het Podcastfestival in de Tolhuistuin, koop een ticket en volg Marco’s workshop om 14 uur in de Waterstudio. Heb je allang een ticket voor deze workshop? Vergeet dan niet je laptop met koptelefoon en editingsoftware mee te nemen!


Tekst: Paula Lina