Podcastakademie 2021

De Podcastakademie is vernieuwd! Vanaf nu kun je het hele jaar door je kennis over het maken van ‘casts vergroten. Met speciale cursussen voor de mensen die niet kunnen wachten om te starten met hun eerste idee, maar ook voor de ervaren professionals die zich meer willen specialiseren. De docenten van de Podcastakademie zijn allemaal professionals in het veld, veel van hen hebben ook een (of meerdere) gewaardeerde eigen podcast. Iedere cursus bestaat uit vier bijeenkomsten die voorlopig allemaal online plaatsvinden. Het belangrijkste: de Podcastakademie is open voor iedereen.

Back to basics

Om te beginnen bieden we na de meivakantie een basiscursus aan. Deze cursus is voor de absolute beginner op audiogebied. In de basiscursus leer je alles over verschillende formats, hoe je het beste geluid kan opnemen en editen en ook hoe je je podcast kan publiceren. 

De online basiscursus bestaat uit 4 workshops, van twee uur, gegeven door ervaren podcastmakers. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers, je meld je aan door onderaan deze pagina een kaartje te kopen.

Basiscursus - start 11 mei 2021

Van 11 mei tot 1 juni leer je tools waarmee je een kickstart kunt maken als podcastmaker. In vier opeenvolgende dinsdagavonden van 19:30 tot 21:30 vertellen verschillende professionele podcastmakers je hoe je slim van start gaat.

11 mei: Microfoons en audio – door Mila-Marie Bleeksma
Welke microfoon moet je gebruiken in welke situatie, en hoe gebruik je die dan goed?

18 mei: Hoe steekt het podcastlandschap in elkaar –  door Misha Melita
Welke genres zijn er en wie maakt wat?

25 mei: Montagevaardigheden 1 – door Jozien Wijkhuijs,
Leer multitrack monteren met materiaal dat je hebt opgenomen als opdracht na de eerste workshop. Je leert ook hoe je van je project een bestand maakt dat je kan uploaden.

1 juni: Publiceren – door Lieven Heeremans
In deze cursus leer je hoe je van je .mp3 een podcast maakt. Je leert wat RSS is, welke hosting platforms fijn zijn om te gebruiken en hoe krijg je een podcast in Apple Podcasts, en waar moet je rekening mee houden bij publiceren?

De cursussen zijn live en worden niet opgenomen. Kun je er niet bij zijn? In het najaar zullen we opnieuw een basiscursus aanbieden! Houd daarvoor onze nieuwsbrief in de gaten.

Wat ga je in elke workshop leren?

I - Microfoons en audio - Mila-Marie Bleeksma, 11 mei

 • De impact van goede (en slechte) akoestiek
 • Welke microfoons zijn er? En in welke situatie gebruik je welke microfoon?
 • Veelgemaakte (technische) fouten die je opnames verpesten
 • Opnemen op afstand

Mila-Marie Bleeksma is freelance podcastmaker en journalist. Ze werkt als productioneel aanspreekpunt bij NRC Podcasts en startte in 2019 in samenwerking met verschillende uitgevers het podcastplatform Listen&Learn, waar studenten naar podcasts over hun tentamenstof kunnen luisteren. Ze was de eerste stem van Blende Audio, presenteert video’s voor de NVJ Starterskit en maakt podcastseries voor verschillende bedrijven. Als ze even geen podcast luistert dan leest zeer wel een onderzoek over, of bedenkt ze nieuwe manieren om de podcastmarkt te verbreden.

II - Hoe steekt het podcastlandschap in elkaar? - Misha Melita, 18 mei

 • Je leert over de geschiedenis van het fenomeen podcast en wat het wel (en niet) is
 • Je raakt bekend met de verschillende formats en genres
 • Je krijgt een idee van het Nederlandse podcastlandschap, wie de spelers zijn en waar je naartoe kan met je idee
 • Je wordt nog enthousiaster dan je al was over podcasts

Misha Melita is podcastmaker en journalist. Ze werkt als freelancer voor NRC, waar ze onder andere de dagelijkse nieuwspodcast Vandaag maakt en ze is host van de documentairepodcast DOCS (NTR/VPRO). Daarnaast verdiepte ze zich vorig jaar in de gebeurtenissen in Srebrenica van 1995, waarover ze samen met Marjolein Koster de podcast De Val van Srebrenica maakte. Ze is gek van fictiepodcasts maar Mystery Show is volgens haar de beste podcast ooit gemaakt.

III - Montagevaardigheden 1 - Jozien Wijkhuijs, 25 mei

 • Leer de basis van het audio monteren
 • Het gebruik van verschillende soorten audio
 • Knippen, het selecteren en verschuiven van fragmenten
 • Fade in/out, levels
 • Noise reduction
 • Het importeren en exporteren van audio

Jozien Wijkhuijs is journalist, schrijver en radiomaker. Ze studeerde Literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze is Chef Audio bij Hard//hoofd, host van podcasts Radio Kras en De Bijsluiter en maakt podcasts in opdracht. Daarnaast maakt ze samen met radiomaker Dennis Gaens ‘audiotours voor het dagelijks leven’ en werkt ze aan de fictiepodcast dat dus., die in de zomer zal verschijnen.

IV - Publiceren - Lieven Heeremans, 1 juni

 • Welke hostingplatforms zijn handig om podcasts in te publiceren
 • Hoe krijg je je podcast op de verschillende platforms?
 • Wat dynamische content is en hoe je dat kunt inzetten.
 • Do’s en don’ts over statistiek en promotie.

Lieven Heeremans en is een van de medeoprichters van het Podcastnetwerk en is fulltime freelance podcastproducent. Eind 2020 bracht hij de volledig onafhankelijk podcast Kaas uit, die binnen drie maanden 10.000 luisteraars haalde. Daarnaast schrijft hij een wekelijkse nieuwsbrief: Heb je nog een Podcasttip?

Hoe zit het met de verdiepende cursus?

In de verdiepende cursussen bieden we ervaren makers meer specialistische kennis. Dat betekent dus dat je al behoorlijk wat meters hebt gemaakt in het podcastlandschap (of je hebt de basiscursus afgerond!) en je je kennis over een bepaald aspect van het podcast productieproces uitdiepen. Het programma van de verdiepende cursussen wordt deze zomer bekendgemaakt. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor de aankondiging van aankomende cursussen!

Tickets

Let op: je koopt een ticket voor de hele reeks, je kunt geen tickets kopen voor afzonderlijke workshops. 

Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang €50 korting op de basiscursus. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kan je een kortingscode voor de Basiscursus opvragen door te mailen naar info@podcastnetwerk.nl Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

Werk jij in de culturele of creatieve sector? Kijk of je in aanmerking komt voor de regeling van Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) – wellicht wordt een deel van de basiscursus vergoed.

Kosten

 • €300 incl. btw voor particulieren en zzp’ers (of €250 incl. btw met ‘Vriend van het Podcastnetwerk’ kortingscode)
 • €450 incl. btw voor bedrijven 

Als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf dien je een bedrijfsticket te kopen. We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket.