Spannende scène bouwen - start 1 april

In deze cursus leer je van podcastmaker Maartje Duin (onder meer De plantage van onze voorouders, 2020) hoe je een spannende scène opbouwt in audio én word je uitgedaagd om er zelf een te maken.

Wat is de functie van een stilte, een lachje, een hapering in de stem?
Hoe gebruik je muziek en achtergrondgeluid om de spanning te verhogen?
En hoe zet je vervolgens al die middelen in zonder dat je de werkelijkheid geweld aandoet? Maartje deelt deleted scenes uit ‘De plantage’, screenshots van discussies met een onverbiddelijke eindredacteur – en we drinken een facultatief drankje na afloop.

– Wanneer: maandag 1 april, 22 april en 6 mei van 19:30 tot 22:00 uur.
Het klopt dat de eerste bijeenkomst (1 april) op tweede paasdag valt.
– Waar: de Tolhuistuin, Amsterdam
– Aanmelddeadline: 25 maart 2024
– Minimum aantal deelnemers: 10 personen
– Maximum aantal deelnemers: 12 personen
– Docent: Maartje Duin
Inschrijven is niet meer mogelijk

Wat ga ik leren?

Aan het eind van de cursus heb je als het goed is antwoord op de volgende vragen:

– Wat voegen scènes toe aan je podcast?
– Hoe bereid je een scène voor?
– Hoe regisseer je een scène tijdens het opnemen?
– Hoe bouw je een scène op in de montage, ook als je weinig audiofonisch materiaal hebt?
– Hoe kan muziek je scène versterken?
– Hoe ga je om met het verschil tussen ‘realtime’ en storytime’?

Programma en bijeenkomsten

Na de eerste bijeenkomst (1 april) krijg je een opdracht, handout en verdere lees- en luistertips mee. Je hebt vanaf dan drie weken de tijd om een spannende scène van max. 3 minuten in elkaar te zetten. Tijdens de tweede bijeenkomst (22 april) worden de resultaten gezamenlijk beluisterd en besproken. Vervolgens heb je twee weken om de feedback te verwerken tot de laatste bijeenkomst (6 mei).

Alle bijeenkomsten zijn van 19:30 tot 22:00 uur in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Wat moet je kunnen om mee te doen?

We verwachten dat je zelfstandig audio kunt opnemen en monteren en dat je ook over apparatuur beschikt. Mocht je twijfelen over je vaardigheden of materiaal neem dan contact met ons op via akademie@podcastnetwerk.nl.

Toegankelijkheid

Het Podcastnetwerk doet altijd haar best om zo toegankelijk mogelijke programma’s te organiseren. De locatie van de Tolhuistuin is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een rolstoeltoilet. De organisatie waakt ervoor dat er tijdens de werkgroep een veilige omgeving is om (persoonlijke) verhalen en twijfels te delen. Mocht je tegen de bekostiging van de cursus oplopen, neem dan contact met ons op.

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 10 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 25 maart 2024, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Lees hier de algemene voorwaarden van de Podcastakademie 2024.

Prijsoverzicht & korting op cursus

LET OP: Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €650 (€786,50 incl. btw) en voor particulieren en zzp’ers €450 (€544,50 incl. btw).

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.

Fotograaf: John Melskens

Maartje Duin (1975) behandelt in haar podcasts maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Haar werk (o.a. De plantage van onze voorouders, ‘Moslima’ en Podkas: Pawel, de Poolse plukker) won prijzen en nominaties in binnen- en buitenland, werd vertaald en bewerkt tot (muziek-)theater.