Eerste hulp bij opnemen - start 5 maart

Loop jij tijdens het opnemen van je podcast tegen problemen aan, of zou je willen weten hoe je zo kunt opnemen dat degene die de mixage doet er het meest mee kan? Dan is de cursus Eerste Hulp bij Opnemen voor jou! 

In deze cursus gaan we de meest voorkomende opname-situaties een voor een langs. Welke apparatuur heb je nodig en welke microfoons gebruik je in welke situatie? En uiteraard: wat zijn de gevolgen als je dat niet goed aangepakt hebt? En is er dan nog wat aan te doen? Geluid is je grondstof, dus daar moet je van alles over weten: hoe haal ik het op en hoe verwerk ik het?

We beginnen bij de psychologie van luisteren, want er is al een flink verschil tussen horen en daadwerkelijk luisteren. Waar let je op? Want vaak bedriegen je ogen je, want die zijn tenslotte leidend: je oren volgen wat je ziet.

Het doel van deze cursus is het opbouwen van meer sonic consciousness tijdens opnames en het verkrijgen van het beste resultaat zonder rocket science. Daarbij gaat het meer over de kok dan over de keuken: met een dure microfoon kun je nog steeds heel slechte opnames maken, tenminste als je niet weet wat je aan het doen bent.

Het helpt als je al iets weet over geluidsnabewerking, daarom gaan we ook in op de basis van monteren: hoe lees je je materiaal goed in en hoe lever je je werk aan zodat een mixer er goed mee uit de voeten kan? En is zo’n mixer eigenlijk wel nodig? (Het korte antwoord: ja)

Vragen als deze en andere zijn voorafgaand en tijdens de gehele workshop meer dan welkom om door de deelnemers ingestuurd te worden!

De eerste twee bijeenkomsten vinden online plaats, gevolgd door wat opdrachten, de derde en laatste vindt plaats in de Kargadoor Utrecht, alwaar we kunnen luisteren naar eigen opnames en naar voorbeelden van hoe opnames uiteindelijk in de eindmix klinken en zien hoe een montage opgebouwd kan worden.

– Wanneer en waar: 5 en 12 maart (online) en 19 maart (fysiek) in de Kargadoor in Utrecht
Tijd: van 19:00 tot 21:00 uur (online) – 19:00 tot 21:30 uur (fysiek)
– Aanmelddeadline: 27 februari 2024
– Minimum aantal deelnemers: 8 personen
– Maximum aantal deelnemers: 12 personen
– Docent: Arno Peeters
Inschrijven is niet meer mogelijk

Programma en bijeenkomsten

Bijeenkomst 1 (5 maart):
We gaan de veelgemaakte vergissingen bij opnames langs en bekijken hoe kan het dan zelfs ervaren makers ze kunnen begaan. Hoe prepareer je jezelf voor een goede opname en op welke omstandigheden moet je letten?
Welke recorder heb je nodig? En als je er al een hebt: hoe goed ken jij dat apparaat eigenlijk?
Bits en samplerates, microfoontypes en wanneer welke te gebruiken. En over de zin en onzin van immersive audio (zeg nóóit 8D).

Bijeenkomst 2 (12 maart)
Wat is er nodig voor een vloeiende vertelling? Uiteraard weet je nu hoe je een interview goed vastlegt, maar met enkel ‘talking heads’ heb je (meestal) nog weinig verhaal. Dus wat neem je nog meer mee naar en van je opnamesessies?
Ook hierbij gaat het meer over bewustzijn creëren dan over puur techniek: ze moeten hand in hand gaan en dat is lang niet zo eenvoudig. Hoe voorkom je statische opnames of hoe verleid je iemand om makkelijker te praten over moeilijke zaken?

Bijeenkomst 3 (19 maart):
We gaan samen naar opnames luisteren die jullie gemaakt hebben en bekijken hoe ze ingezet worden in je montage. Ongeacht welk programma je gebruikt, de basisregels die we gaan bespreken gelden voor alle DAW’s (digital audio workstations of montageprogramma’s). Hoe krijg je jouw sessie vervolgens naar de mixer? En wat doet zo’n mixer nu eigenlijk helemaal? Waar ligt de grens tussen wat je zelf wil (of kan) doen en wat je overlaat aan een professional? Over vervagende scheidslijnen tussen muziek en sounddesign, het gebruik van achtergrondgeluid, roomtones en een eenvoudige uitleg over processing: van restauratie van slechte opnames tot aan eenvoudige plug-ins voor masteren.

Wat moet je kunnen om mee te doen?

Je hebt basale ervaring met opname en montage en bij voorkeur heb je al eens een podcast gemonteerd. Voor makers van chatcasts is deze workshop minder geschikt: het gaat over de verdiepende werking van geluid dat is opgenomen op locatie en een montage waarbij wordt gewerkt in verschillende lagen, om zo een artistiek geheel te vormen.
Mocht je twijfelen over je vaardigheden of materiaal neem dan contact met ons op via akademie@podcastnetwerk.nl.

Locatie en toegankelijkheid

De locatie van de Kargadoor is niet rolstoeltoegankelijk.
De organisatie waakt ervoor dat tijdens de werkgroep er een veilige omgeving is om verhalen en twijfels te delen. 

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 8 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 27 februari 2024, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Lees hier de algemene voorwaarden van de Podcastakademie 2024.

Prijsoverzicht en korting op cursus

LET OP: Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf of instelling dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €600 (€726 incl. btw) en voor particulieren en zzp’ers €400 (€484 incl. btw).

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed. Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.

Arno Peeters is autodidact en vindt het vanuit die rol enorm leuk om makers te inspireren en te bevrijden van eventuele techno-fear.
Hij heeft jaren voor Radio 4 en 6 gewerkt, waar hij opklom van technicus tot maker en presentator van zijn eigen programma’s.

Hij nam ontslag en begon voor zichzelf en heeft over de jaren bergen documentaires en podcasts gemixt, maar ook hoorspelen, audiotours en theater. Ook is hij sounddesigner en componist-zonder-noten.