Basiscursus techniek - start 6 september 2023

Groene achtergrond met de tekst: podcastakademie - basiscursus techniekIn september leer je tools waarmee je een kickstart kunt maken als podcastmaker. In drie opeenvolgende woensdagavonden leren verschillende professionele podcastmakers je hoe je slim van start gaat met je podcast, op technisch vlak. Zo leer je welke microfoons je moet gebruiken en hoe je goed opneemt, hoe je monteert en hoe je de podcast vervolgens publiceert. Ook ga je zelf aan de slag!

Waar en wanneer: 6, 13 en 20 september van 19:30 tot 21:30 uur in de Tolhuistuin.
Aanmelden is niet meer mogelijk.
Er is plek voor maximaal 12 personen.

Docenten: Mila-Marie Bleeksma, Jozien Wijkhuijs en Lisa Roozen

Wat ga je in elke bijeenkomst leren?

I - Microfoons en audio - Mila-Marie Bleeksma, 6 september

Welke microfoon moet je gebruiken in welke situatie, en hoe gebruik je die dan goed?

– De impact van goede (en slechte) akoestiek
– Welke microfoons zijn er? En in welke situatie gebruik je welke microfoon?
– Veelgemaakte (technische) fouten die je opnames verpesten
– Opnemen op afstand

Mila-Marie Bleeksma is podcastmaker en journalist. Sinds 2020 werkt ze op de audioredactie van NRC, eerst als producer en sinds 2021 als audioredacteur voor NRC Vandaag en Onder de Streep. Eerder werkte ze als freelance maker voor tientallen bedrijven en platforms, waas ze te horen bij Blendle Audio, richtte ze een bedrijf op waardoor studenten konden studeren door middel van audio en presenteerde ze de video’s voor de NVJ. Als ze even geen podcast luistert dan leest ze er wel een onderzoek over of bedenkt ze nieuwe manieren om de podcastmarkt te verbreden. 

II - Monteren - Jozien Wijkhuijs, 13 september

– Leer de basis van het audio monteren
Het gebruik van verschillende soorten audio
– Knippen, het selecteren en verschuiven van fragmenten
– Fade in/out, levels
– Noise reduction
– Het importeren en exporteren van audio

Jozien Wijkhuijs werkt freelance als journalist, schrijver en radiomaker. Ze is onderdeel van audiocollectief Horens en maakt fictie-audiotours samen met radiomaker Dennis Gaens. Ze maakte de podcasts dat dus. en Radio Kras en werkt binnen Horens aan Wie Wat Bewaart en andere podcasts in opdracht. 

III - Publiceren - Lisa Roozen, 20 september

 

Deze avond leer je hoe je van je .mp3 een podcast maakt. Je leert wat RSS is, welke hosting platforms fijn zijn om te gebruiken, hoe je een podcast op/in verschillende podcast apps krijgt en waar je rekening mee moet houden bij publicatie.

– Welke hostingplatforms zijn handig om een podcast te hosten?
– Hoe krijg je je podcast op de verschillende platforms en apps? En hoe werken deze?
– Wat is dynamische content en hoe kun je dit inzetten?
– Wat zijn de do’s en don’ts betreft promotie en statistieken?

Lisa Roozen is freelance podcastmaker en maakt onder andere de kinderpodcast Filosoofje. Daarnaast werkt ze mee aan Kinderpodcasts.nl,  ondersteunt ze het Podcastnetwerk, is onderdeel van de technische support bij podcasthost Springcast en geeft workshops met Podcastplezier

Cursusdata

De bijeenkomsten vinden plaats op 6, 13 en 20 september van 19.30 tot 21.30 uur plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Locatie en toegankelijkheid

De locatie van de Tolhuistuin is rolstoeltoegankelijk, maar beschikt niet over een rolstoeltoilet. 
De organisatie waakt ervoor dat tijdens de werkgroep er een veilige omgeving is om verhalen en twijfels te delen. 

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 9 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 30 augustus 2023, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Prijsoverzicht en korting op cursus

Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf of instelling dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €600 (€726 incl. btw) en voor particulieren en zzp’ers €400 (€484 incl. btw). Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.
Met vriendenkorting van het Podcastnetwerk (éénmaal per jaar) betaal je €350 (€424 incl. btw)
Werktuig PPO vergoedt 1/3e van de cursuskosten, dan betaal je €264 (€319 incl. btw).

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen jem moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.