Studio Oorzaken 2019

Op 30 en 31 maart 2019 verzorgde het Podcastnetwerk ‘Studio Oorzaken’ op het Oorzaken Festival. Talloze mensen begonnen afgelopen jaren een podcast. Gewoon aan de keukentafel, met wat mensen en een microfoon. Sommigen groeiden uit tot heel goed beluisterde shows. Podcastnetwerk selecteerde de boeiendste ‘keukentafel-podcasts’ die hun programma’s tijdens Oorzaken opnamen voor publiek.

Hier zie (en hoor je) een verslag van de twee dagen.

Damn Honey
Damn Honey opende de zaterdag meteen vol gas. Een podcast over de shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen. Door Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen. Mariah Mansvelt Beck, co-founder van YONI schoof aan tijdens deze aflevering. Leer meer over de taboes rondom menstruatie.

Dipsaus
Dé podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Gepresenteerd door Annemarije Boermans, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. In deze aflevering was een van de hoofdgasten van Oorzaken, de Amerikaanse podcastmaker Chenjerai Kumanyika, te gast. Deze aflevering is Engels gesproken, en de Q&A is het ook zeker waard om terug te luisteren

Geeky Dingen
Vrienden van het podcastnetwerk Thom Aalmoes, Linda Duits en Sidney Smeets schroeven de geekyness van Oorzaken Festival een beetje op. Tijdens deze speciale Oorzaken-editie bespreken zij de zin en onzin van reboots & remakes.

Met groenteman in de kast
Normaal gesproken ondervraagt hij zijn gasten in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar deze keer deed Gijs Groenteman dat live op het Oorzaken Festival voor zijn podcast Met Groenteman in de kast. Gast is Micha Wertheim.

De Eeuw van de Amateur
Vrienden van het Podcastnetwerk ‘De Eeuw van de Amateur’ konden niet ontbreken in de Oorzaken studio. In een afgeladen zaal – er kon echt niemand meer bij – deden Botte en Ype waar ze het beste in zijn: een podcast over alles maken. Met kleine surprise-interventie van Paulien Cornelisse.

De Grote Vriendelijke Podcast
Inmiddels bij velen wel bekend, maar vriend van het Podcastnetwerk de Grote Vriendelijke Podcast, namen hun eerste aflevering voor live-publiek op, in de Oorzaken Studio. Met als gast schrijver Sjoerd Kuyper over zijn nieuwe boek ‘Bizar’, maar ook over al zijn andere boeken.

Spodlicht
Onthullingen zijn spannend, maar hoe komen ze tot stand? Met risico? Met bloed, zweet en tranen? Ethisch? In Spodlicht spreken Astrid Cornelisse en Rik van Hulst journalisten over hun werk en alles eromheen. Te gast zijn Hans Laroes (raad voor de journalistiek) en Marion Oskamp.


Cult-uur
In het Cult-Uur deelt een kwartet gediplomeerde nerds hun ongezouten mening en ongebreidelde passie over alle popcultuur du moment: van blockbusters en Netflix tot hiphop en games. Met Laurens Lagaaij, Mina Etemad, Vincent Wesselink en Julio Pijnappel. Met een kritische blik en een moderne tijdsgeest spreekt Het Cult-Uur in deze aflevering af met haar culturele jeugdliefdes voor een kopje koffie, om eens bij te kletsen en te zien of zij nog het daglicht kunnen verdragen. Ook onderwerpt het panel zich weer aan een duivels moeilijke quiz, en worden alle fan questions van het publiek beantwoord.

Foto door Wouter van der Wolk

Plaat&Speler
Voor cratediggers en draaitafelverstehers. Frank Kromer en Connor Clerx spreken verzamelaars, muzikanten en vakmensen over de macht en kracht van vinyl.


Ongehoord
Vriend van het Podcastnetwerk ‘Ongehoord’ podcast nam voor het eerste keer live op voor publiek op het Oorzaken festival. In deze speciale bonus aflevering kan je luisteren naar Axe Leito (mr. Leather Netherlands 2019) en psycholoog Marijke Vonk die zich heeft gespecialiseerd in bijzondere seksuele voorkeuren en co-auteur van BDSM in het Echt. Host Marije Janssen praat met hen over kink, fetishes, de leather scene in Nederland en jezelf kunnen zijn.