Op 29 september 2018 vond het eerste algemene Nederlandse podcastfestival plaats in Lab111. Luister hier naar de podcast van het Podcastfestival 2018:

Doorbraak van de Podcast

Ieder jaar weer wordt de doorbraak van de podcast als nieuw medium aangekondigd. 2018 is het jaar dat podcsats bekroond werden, begin september zijn maar liefst drie awards uitgereikt: de NTR Podcastprijs, de BNR Dutch Podcast Awards en de Online Radio Awards. Gevestigde nieuwsmedia lijken het medium te heben ontdekt, en ook in de onafhankelijke podcastmakersscene wordt podcast na podcast gelanceerd. Bij een doorgebroken medium hoort een eigen festival, en het Podcastnetwerk vindt dat de podcast dat verdient. Het Podcastfestival 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Plenair Programma

Opening
Niemand minder dan podcastambassadeur en winnaar van de Dutch Podcast Award voor beste host 2018 Michiel Veenstra bijt de spits met ons af. Daarnaast hoor je meer over de beweegredenen achter Stichting Podcastnetwerk en misschien ook wel over dat mysterieuze secret stage…

Preview resultaten onderzoek naar de Nederlandse podcastluisteraar


Informatie over podcastluisteraars in Nederland is schaars. En dat remt de vooruitgang. De Rijkuniversiteit Groningen, PodGront en Dag en Nacht Media proberen hier met een onderzoek naar de Nederlandse Podcastluisteraar verandering in te brengen. Amanda Brouwers (RuG en Podgront) en Bob den Hartog (Dag en Nacht Media) zullen een voorproefje van hun resultaten delen op het podcastfestival.

 

Podcasthulp: van Dummy tot Professor
Waar klop je aan als je een baanbrekend podcastidee hebt, of juist als je begonnen bent maar vastgelopen in je creatieve proces? En als je het eenmaal goed kan, hoe kan je dan anderen coachen? Kom in dit panel op audiëntie bij drie podcastcoaches. Richard den Haring schreef Een Kleine Podcasting voor Dummies. Marion Oskamp is de geheimzinnige NTR Podcastdokter. Peter de Ruiter’s boek De Podcastprofessor verschijnt op 29 september 2018.

Lancering De Groene Podcast
Primeur! Schrijver, en Ondercast maker Dennis Gaens en duurzaamheidsblogger ‘Groen Meisje’ Merel Wildschut komen met een nieuwe podcast. En welk onderwerp staat nu hoger op de agenda dan Groen Leven? In het eerste seizoen buitgen ze zich over een groot probleem voor duurzaam leven: voedselverspilling. Luister naar deze spiksplinternieuwe podcast. Vragen aan Merel of Dennis? Na de lancering worden de twee makers geïnterviewd. De podcast zal exclusief als eerst te horen zijn op het podcsatfestival, dus zorg dat je er bij bent!

Techsnacks45
Tijdens deze live-techpodcastshow zullen Tech45 en Techsnacks de microfoons bundelen tot “Techsnacks45”. Samen met de luisteraars zullen ze de wereld van het podcasten induiken. Waar komt de podcast vandaan? Hoe steekt het technisch in elkaar? En zal de podcsat, radio definitief tot het verleden laten behoren? Zomaar wat vragen die 29 september over de tafel zullen gaan.

 

Dagelijkse nieuwspodcasts
Iedere dag een podcast online: steeds meer nieuwsmedia komen met een podcast waarin wat er in de krant of op de website staat ook te beluisteren is. In dit panel spreken we met een aantal makers van nieuwspodcasts: Mirjam van Zuidam van NRC schuift aan om te vertellen over onder andere de politieke podcast Haagse Zaken, Wouter van Driessche vertelt over de podcast Uitgesproken van Belgisch nieuwsmedium De Standaard, en Mark Beekhuis van BNR’s Newsroom en Julien Dom van NU.nl schuiven ook aan. Wat zijn de uitdagingen van een dagelijkse nieuwspodcast? Hoe maak je van (kranten)lezers podcastluisteraars? En wie zijn hun (internationale) voorbeelden?

Pod culture happy hour
Populaire cultuur: we raken er niet over uitgepraat! In dit panel nemen podcasters van De Vierkante Ogen ShowGeeky Dingen en Het Cult-Uurplaats om te praten over het fenomeen popcultuurpodcasts. Waarom zijn ze leuk om te luisteren, en waarom en hoe lastig is het om er zelf een te beginnen? Gepresenteerd door Sicco de Knecht, die met Fris en Vurig Liedje– de vooralsnog enige Nederlandstalige Game of Thrones fanpodcast – vorig jaar de prijs voor de beste onafhankelijke podcast van 2017 won op de podcastmakersdag.

 

Podcastclub: Man Met de Microfoon
Chris Bajema aka De Man met de Microfoon is misschien wel het opperhoofd van verhalende podcasts in Nederland. Al bijna drie jaar rijdt hij in zijn oranje busje door Amsterdam-Oost op zoek naar de meest ontroerende, grappige of aangrijpende verhalen. Op het festival wordt hij in de Podcastclub, een boekenclub voor podcasts, aan de tand gevoeld over zijn maakproces. En er is natuurlijk ook ruimte voor vragen uit het publiek.

Speurpod
Ga op zoek naar de basisstappen voor het maken van een podcast. Gilian en Bjorn begonnen in 2015 zonder enige ervaring met podcasten Geocache Radio. Deze podcast gaat over alle facetten van geocaching: een spel waarbij je verstopte caches zoekt met behulp van GPS coördinaten. In de Speurpod, die je meeneemt door het hele festival, leer je van hen in korte tijd hoe je zelf een podcast maakt. Neem oordopjes en smartphone mee!

Doe/Luisterinstallatie
Is zaterdag eigenlijk jouw sportdag? Nog veel afwas te doen? Geen zorgen, allemaal ideale activiteiten om een podcast bij te luisteren. In de doe/luister-installatie luister je samen met andere bezoekers naar de mooiste en leukste podcast terwij je je in het zweet werkt of een grote stapel was opbouwt. Voor je het weet kun je niet meer stoppen met afwassen en kan je die marathon in je zak steken. Neem je eigen oortjes en smartphone mee en dompel je onder in podcasts.

 

Workshops

Podcast publicatie & marketing
Hoe maak je van je audiobestand een echte podcast? Zet je het gewoon op Soundcloud, en hoop je dat het dan vanzelf in iTunes komt? Maar hoe zit het dan met Stitcher, Google podcast en alle andere platforms? Hoe krijg je vervolgens inzicht in hoe veel subscribers je eigenlijk hebt? En die luisteraars, hoe kom je daar eigenlijk aan? Richard den Haring produceert de wetenschapspodcast MakersRadio en Lijn 14, een podcast over podcast. Daarnaast schreef hij het boek De Kleine Podcasting voor Dummies dat in augustus 2018 verscheen. In deze workshop legt Richard uit waar je rekening mee moet houden bij het publiceren en verspreiden van je podcast en geeft hij tips om het bereik van je podcast te vergroten.

Pitch like a pro
Heb jij een geweldig idee voor een podcast, maar geen plan hoe nu verder? In de workshop van Dutch Podcast Award voor beste muziekpodcast winnaar David Achter de Molen (Klap van de Molen podcast, Netflix, AD) leer je een idee omzetten in concreet plan en hoe je dat zo aantrekkelijk mogelijk presenteert aan een mogelijke opdrachtgever.

Schrijven voor audio
Hoe schrijf je een tekst die begrijpelijk is, tot de verbeelding spreekt en ook nog eens zonder al te veel moeite je mond uitkomt? Tijdens de workshop Schrijven voor audio krijg je schrijfadvies én feedback van audiomakers. Paula Lina van Middenoor interviewt radio- en podcastmaker Maartje Duin over haar schrijf- en maakproces van de podkas Pawel, de Poolse plukker. Na het interview en een kort groepsgesprek, ga je zelf aan de slag met schrijfopdrachten.

Interviewen voor (verhalende) podcasts
Hoe zorg je ervoor dat iemand zijn verhaal zo goed mogelijk vertelt? En hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk, als je dat wilt, als interviewer onzichtbaar wordt? In deze workshop vertelt Daniëlle Emans van de Kostgangers je alles over de techniek achter het interviewen voor een verhalende podcast. En je gaat natuurlijk meteen aan de slag.


Bekijk hier alle foto’s die door Gijs de Koning van de Photo Stories Podcast zijn gemaakt.

Timetable Podcastfestival 2018