Audioportret maken - start 29 januari

Na het grote succes van de audioportretcursus die in het voorjaar van 2023 plaatsvond (geniet hier van een voorproefje), komt de cursus dit jaar terug!

Aan de hand van voorbeeldportretten en oefeningen onderzoek je hoe je iets of iemand treffend in audio kan vangen. We richten ons op de verschillende creatieve mogelijkheden om een audioportret vorm te geven, door ook inspiratie te halen uit andere kunstvormen, zoals beeldende kunst en theater. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. In de tijd tussen de bijeenkomsten werk je aan je audioportret en ontvang je feedback van de docenten. Met een beetje geluk en creativiteit heb je zo aan het eind van de cursus een eigen audioportret gemaakt!

– Wanneer: 29 januari en 5, 12 en 26 februari van 19:00 tot 21.00 uur
– Waar: De Kargadoor in Utrecht
– Aanmelddeadline: 22 januari 2024
– Mininum aantal deelnemers: 10 personen
– Maximaal aantal deelnemers 12 personen
– Docenten: Inge Wannet en Lieven Heeremans
– Inschrijven is niet meer mogelijk!

Programma en bijeenkomsten

– Bijeenkomst 1 (29 januari): Een portret en een goed gesprek

In de eerste bijeenkomst duiken we in de wereld van audiostijlen aan de hand van verschillende kunststijlen en genres. Hoe drukken makers als Chris Bajema en Alix Spiegel bijvoorbeeld hun eigen stempel op hun portretten? We bespreken de artistieke keuzes die zij maken en analyseren waarom bepaalde elementen werken aan de hand van het luisterhuiswerk dat jullie hebben gedaan. 

Daarnaast bespreken we de basis van het voeren van een boeiend gesprek. Wat is bijvoorbeeld een goede setting om een portret op te nemen en wat bespreek je dan? We delen technische tips en tops voor opnames, zodat jouw portret sneller lekker klinkt.

– Bijeenkomst 2 (5 februari): Personages vormgeven

We verkennen in deze les hoe je een karakter vorm kunt geven. Wat zijn de verschillende elementen die een personage definiëren, met speciale aandacht voor de rol van geluid, karakterisering en inhoud. Als huiswerkopdracht heb je voor deze les een audio-zelfportret gemaakt op basis van concrete én conceptuele handvatten die wij je geven. We brengen de nieuwe kennis direct in de praktijk door het huiswerk van iedereen te beluisteren en te bespreken.

– Bijeenkomst 3 (12 februari): Stijlelementen en audiolagen

De derde les richt zich op stijlelementen als spanningsopbouw, compositie, contrast en nabijheid in audioportretten. Omdat het gaat over een audioportret, geven we extra aandacht aan de audio als laag in je portret. Leer hoe je geluid doeltreffend kunt inzetten om emoties op te roepen en luisteraars mee te nemen in jouw verhaal. We bespreken daarnaast het maken van een opnameplan en delen technische tips.

Tussen bijeenkomst 3 en 4 zit een maakweek, waarin je je interview kan doen en het stuk in elkaar kan zetten. De docenten zijn bereikbaar voor hulp. 

– Bijeenkomst 4 (26 februari): Luistersessie / Audioportret marathon

Het is tijd om de vruchten van jullie harde werk te plukken! Deze avond staat helemaal in het teken van de audioportret-marathon, waarbij we elkaars portretten beluisteren en constructieve feedback geven. Door zelf iets te maken en je werk te vergelijken met anderen kan je in korte tijd veel leren. Ga naar huis met je eigen audioportret onder de arm! Als jij en je geportretteerde er zin in hebben, kijken we hoe je portret als podcast gepubliceerd kan worden.

Wat moet je kunnen om mee te doen?

Deze cursus richt zich op de inhoudelijke kanten van het portretteren: het kiezen van een invalshoek, verzamelen van bruikbare input en componeren tot een treffend, gelaagd portret. We willen dat zo veel mogelijk mensen mee kunnen doen, dus je hoeft niet veel ervaring te hebben. Wel is het handig als je audio kan opnemen en monteren – al kom je er meestal ook wel uit als je wel eens een video gemonteerd hebt. Als je twijfelt, mail dan naar akademie@podcastnetwerk.nl.

Locatie en toegankelijkheid

De Kagadoor in Utrecht is 15 minuten lopen vanaf Utrecht centraal. De begane grond en Grote Zaal van het pand zijn rolstoeltoegankelijk en bieden toegang tot een rolstoeltoegankelijk toilet. Er is geen lift, dus de werfkelder en bovenverdiepingen van het pand zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk. De lesruimte bevindt zich op de tweede etage, dus deze cursus is helaas niet toegankelijk voor mensen die niet zelfstandig de trap op kunnen.

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 10 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 22 januari 2024, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Lees hier de algemene voorwaarden van de Podcastakademie 2024.

Prijsoverzicht en korting op cursus

LET OP: Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €650 (€786,50 incl. btw) en voor particulieren en zzp’ers €450 (€544,50 incl. btw). 

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO fonds om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.

Foto door: Esther Lutgendorff

 

Inge Wannet Is theater- en audiomaker. Je kunt haar kennen van haar locatietheatervoorstellingen waarin audio altijd een grote rol speelt, van de micropodcast Binnenwerkjes of van haar Goed Verhaal aflevering: De Manuscriptendief. Naast haar theater- en podcastwerk maakte ze o.a. de Luistertocht door het Pauperparadijs

 

Lieven Heeremans is mede-oprichter van het Podcastnetwerk en sinds 2020 fulltime podcastmaker. Je kunt hem kennen van zijn podcast Kaas, waar portretten van kaasmakers in voorkomen, zijn nieuwsbrief Heb je nog een podcasttip? en het portret dat hij van kaasmaker Mustapha maakte in Het Beloofde Kaasland, verschenen bij DOCS (NPO Radio 1, NTR/VPRO) op 28 juni 2023.