Storytelling en Sound design - start 4 november

Blauwe achtergrond met de cursustekst: podcastakademie, storytelling en sound design. Ter illustratie: laptop en koptelefoon

Wat maakt dat verhalende podcasts, die je zo uitluistert, zo goed werken?
In deze cursus leer je alles over storytelling én sound design. Je komt erachter welke elementen je nodig hebt om een goed verhaal te vertellen, maar ook hoe je dit combineert met sound design. Wat maakt een verhaal levendig en hoe breng je dynamiek en melodiciteit in je edit? Dat leer én pas je toe in vier bijeenkomsten.

En heb je een podcastidee in gedachten, maar kun je wel wat tips gebruiken bij de uitvoering? Of maak je een verhalende podcast en wil je wat feedback? Ook daar helpen Marjolein en Michiel je bij. 

Inschrijven is niet meer mogelijk. Bekijk hier het programma van 2024.

Docenten: Michiel van de Weerthof en Marjolein Knol

Programma

Bijeenkomst 1 – Michiel en Marjolein 
Basis van storytelling & sound design.

Bijeenkomst 2 – Marjolein
Storytelling: Hoe bouw je een verhaal op, welke invalshoek(en) kies je en hoe houdt je spanningsbogen vast?

Bijeenkomst 3 – Michiel
Sound Design: Storytelling toepassen middels sound design in de montage.

Bijeenkomst 4 – Michiel en Marjolein
Combinatie storytelling en sound design.

Tijdens deze cursus is er ook voldoende ruimte voor behoeften en vragen van de deelnemers.  

Wat moet je kunnen om mee te doen?

Basiskennis van monteren is vereist. Deze cursus wordt gegeven in het montageprogramma Audition, maar is ook goed te volgen én toepasbaar als je zelf een ander programma gebruikt.

Cursusdata

Deze cursus is afgelopen.

Locatie en toegankelijkheid

De locatie van de Kargadoor is niet rolstoeltoegankelijk. De organisatie waakt ervoor dat tijdens de werkgroep er een veilige omgeving is om verhalen en twijfels te delen. 

Retourbeleid

Gekochte tickets kunnen tot 14 dagen na aankoop worden geretourneerd, tenzij de cursus reeds is aangevangen. De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 10 personen. Indien het minimum niet gehaald is op 28 oktober 2023, gaat de cursus niet door en wordt het geld van het gekochte ticket binnen 14 dagen teruggestort op je rekening. 

LET OP: We behouden ons het recht voor je de toegang tot de cursus te ontzeggen bij aanschaf van het verkeerde ticket (regulier of bedrijf). Je krijgt dan je geld terug of je kunt het ruilen voor het juiste ticket.

Prijsoverzicht en korting op cursus

Het reguliere tarief is bedoeld voor zzp’ers, als je werkzaam bent voor een commercieel bedrijf dien je een bedrijfsticket te kopen. 

De standaardprijs voor bedrijven is €750 (€ 907,50 incl. btw) en voor particulieren en zzp’ers €500 (€605 incl. btw). Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.

– Word vriend van het Podcastnetwerk voor €25 per jaar en ontvang eenmaal per jaar €50 korting op een Podcastakademiecursus naar keuze. Na aanmelding voor het Podcastnetwerk kun je een kortingscode voor de cursus opvragen door te mailen naar akademie@podcastnetwerk.nl. Lees hier meer over vriend zijn van het Podcastnetwerk.

– Werk jij als zzp’er in de culturele of creatieve sector? Maak dan gebruik van de Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling en krijg 1/3 deel van de cursuskosten vergoed! Tip: mail direct Werktuig PPO om te kijken of je in aanmerking komt. Heel veel deelnemers gingen je moeiteloos voor. Na afloop van de cursus ontvang je desgewenst een certificaat dat je kunt inleveren bij Werktuig PPO.

– Voor journalisten: krijg (een deel van) de cursus vergoed vanuit een regeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Beurs Expertisebevordering van Fonds BJP.

– Werk je voor een baas, check dan wat de financieringsmogelijkheden binnen het bedrijf zijn.

Docenten

Michiel van de Weerthof is podcastmaker, sound designer, muzikant, producer en eindredacteur. Bekend van de podcast GEEL en ook landelijk geroemd om de podcast Lagelieder voor KRO-NCRV. Vanuit zijn muzikale achtergrond zijn taal, sound design, muziek, geluid en stilte volgens hem allemaal even belangrijk om een verhaal te vertellen. 23 mei begint zijn nieuwe podcast ‘Van die dingen’ en op dit moment werkt hij aan een DOCS voor de VPRO.

Marjolein Knol werkt als radiomaker in het noorden van het land. Haar werk is veelzijdig. Ze maakte al documentaires voor Argos, een audiotour over slavernij, maar ook een kinderhoorspel over Drenthe. Met de podcast Buiten de Muren werd Marjolein benoemd tot Meesterverteller en sleepte ze een tegelnominatie in de wacht.