Oral History Interviewen

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen.

Docent: Annegriet Wietsma

Programma

De cursus vindt plaats op dinsdag 7, 14 en 21 december om 20:00 uur. De laatste bijeenkomst is fysiek in Amsterdam, de andere twee bijeenkomsten online. 

Week 1: Introductie Oral History (dinsdag 7 december, online) 
De eerste week draait om het beter leren kennen van het concept oral history (OH). We bespreken onder andere wat het verschil is tussen OH-interview en journalistiek interview, wat de kwaliteiten van een OH interviewer zijn en hoe je mensen soepel aan het praten brengt. Maar ook: hoe ga je om met de betrouwbaarheid van het geheugen?

Week 2: Oral History technieken (dinsdag 14 december, online)

In de tweede week gaan we aan de slag met technieken die je kunt gebruiken bij een oral history interview. Denk bijvoorbeeld aan: hoe breng je het geheugen op gang? en hoe kun je zo diep mogelijk in iemands herinnering duiken? Daarnaast bespreken we hoe je je voorbereidt, leer je hoe je het waarheidsgehalte van de verkregen informatie kan controleren en hoe je om kunt gaan met zware emoties. 

Week 3: Uitvoering (dinsdag 21 december, fysiek in Amsterdam)

In de derde en laatste week leer je over de uitvoering en nazorg van het oral history interview. Aan de hand van voorbeelden bespreken we welke locatie en setting je kunt kiezen en hoe je tijdens een oral history interview omgaat met je apparatuur. We praten over hoe je het interview afsluit en welke afspraken je maakt. Tot slot behandelen we de uitwerking van het interview en het nut van (letterlijke) transcripties

Korting voor ZZP’ers

Als je ZZP’er bent kan je een aanvraag doen voor een tegemoetkoming van een groot deel van de kosten bij het Werktuig PPO fonds.


 

Annegriet Wietsma is zelfstandig documentaire- en televisiemaker. Met haar de alom gelauwerde podcast De Deventer Mediazaak (VPRO/HUMAN voor NPO Radio 1) duikt ze in het mediacircus achter de Deventer moordzaak. In de Podcastclub van vertelde ze eerder dit jaar over welke belangrijke rol oral history in deze podcast had, maar ook hoe we dat in het dagelijks leven allemaal wel zouden kunnen gebruiken.