Basiscursus - start 5 oktober 2021

Van 5 tot en met 26 oktober leer je tools waarmee je een kickstart kunt maken als podcastmaker. In vier opeenvolgende dinsdagavonden van 19:30 tot 21:30 leren verschillende professionele podcastmakers je hoe je slim van start gaat, en ga je zelf aan de slag! De bijeenkomsten vinden online plaats.

5 oktober: Microfoons en audio – door Mila-Marie Bleeksma
Welke microfoon moet je gebruiken in welke situatie, en hoe gebruik je die dan goed?

12 oktober: Storytelling –  door Marjolein Knol
Welke elementen heb je nodig om een goed verhaal te vertellen?

19 oktober: Montagevaardigheden 1 – door Jozien Wijkhuijs
Leer multitrack monteren met materiaal dat je hebt opgenomen als opdracht na de eerste workshop. Je leert ook hoe je van je project een bestand maakt dat je kan uploaden.

26 oktober: Publiceren – door Lieven Heeremans
In deze cursus leer je hoe je van je .mp3 een podcast maakt. Je leert wat RSS is, welke hosting platforms fijn zijn om te gebruiken en hoe krijg je een podcast in Apple Podcasts, en waar moet je rekening mee houden bij publiceren?

De cursussen zijn live online en worden niet opgenomen. Als het veilig en mogelijk is rondom COVID-19 zijn we voornemens de laatste cursus in persoon te laten plaatsvinden. De locatie hangt af van de woon/werkplekken van de deelnemers van de cursus.

Wat ga je in elke workshop leren?

I - Microfoons en audio - Mila-Marie Bleeksma, 5 oktober

 • De impact van goede (en slechte) akoestiek
 • Welke microfoons zijn er? En in welke situatie gebruik je welke microfoon?
 • Veelgemaakte (technische) fouten die je opnames verpesten
 • Opnemen op afstand

Mila-Marie Bleeksma is freelance podcastmaker en journalist. Ze werkt als productiecoördinator bij NRC Podcasts en startte in 2019 in samenwerking met verschillende uitgevers het podcastplatform Listen&Learn, waar studenten naar podcasts over hun tentamenstof kunnen luisteren. Ze was de eerste stem van Blende Audio, presenteert video’s voor de NVJ Starterskit en maakt podcastseries voor verschillende bedrijven. Als ze even geen podcast luistert dan leest zeer wel een onderzoek over, of bedenkt ze nieuwe manieren om de podcastmarkt te verbreden.

II - Storytelling - Marjolein Knol, 12 oktober

 • Je leert met welke elementen je een verhaal op kan bouwen
 • Je raakt bekend met de verschillende formats en genres
 • Je wordt nog enthousiaster dan je al was over podcasts

Marjolein studeerde journalistiek aan de CHE in Ede en radio op het RITCS in Brussel. Ze werkte als verslaggever in Noord Nederland en sinds 2014 specialiseerde ze zich in het maken van podcasts. Over de verhalen rond de TT in Assen maakte ze de bekroonde serie Oerend harTT. In Binnen de Muren onderzocht ze het leven in PI Esserheem, in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen.

III - Montagevaardigheden I - Jozien Wijkhuijs, 19 oktober

 • Leer de basis van het audio monteren
 • Het gebruik van verschillende soorten audio
 • Knippen, het selecteren en verschuiven van fragmenten
 • Fade in/out, levels
 • Noise reduction
 • Het importeren en exporteren van audio

Jozien Wijkhuijs is journalist, schrijver en radiomaker. Ze studeerde Literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze is Chef Audio bij Hard//hoofd, host van podcasts Radio Kras en De Bijsluiter en maakt podcasts in opdracht. Daarnaast maakt ze samen met radiomaker Dennis Gaens ‘audiotours voor het dagelijks leven’ en werkt ze aan de fictiepodcast dat dus., die in de zomer zal verschijnen.

IV - Publiceren - Lieven Heeremans, 26 oktober

 • Welke hostingplatforms zijn handig om podcasts in te publiceren
 • Hoe krijg je je podcast op de verschillende platforms?
 • Wat dynamische content is en hoe je dat kunt inzetten.
 • Do’s en don’ts over statistiek en promotie.

Lieven Heeremans en is een van de medeoprichters van het Podcastnetwerk en is fulltime freelance podcastproducent. Eind 2020 bracht hij volledig onafhankelijk de podcast Kaas uit, die binnen drie maanden 10.000 luisteraars haalde. Daarnaast schrijft hij een wekelijkse nieuwsbrief: Heb je nog een Podcasttip?

Hoe zit het met de verdiepende cursus?

In de verdiepende cursussen bieden we ervaren makers meer specialistische kennis. Dat betekent dus dat je al behoorlijk wat meters hebt gemaakt in het podcastlandschap (of je hebt de basiscursus afgerond!) en je je kennis over een bepaald aspect van het podcast productieproces uitdiepen. We bieden op dit moment twee verdiepende cursussen aan: Oral History Interview & Montagevaardigheden. 

Heb je een vraag? neem contact op: