Missie en visie

Visie

De podcast is een kind van het internet. Wat begon als een idee voor een simpele RSS feed naar een audiobestand is in een decennium uitgegroeid tot een uniek medium met een eigen cultuur. De podcast is open, eigen en grenzeloos. Het zijn die kenmerken die het Podcastnetwerk koestert en wil bevorderen, voor iedereen. Want de podcast is nog lang niet op zijn hoogtepunt!

Open
De podcast is open. Waar het maken en verspreiden van audioproducties in het verleden was toebedeeld aan makers met een studio en een zender liggen opname en verspreiding voor de podcastmaker binnen handbereik. Nagenoeg iedereen kan, met een kleine investering, aan de keukentafel een podcast beginnen.

Door de groeiende weelde aan (open) audiosoftware en hostingmogelijkheden wordt het delen van podcasts steeds makkelijker. Luisteraars en fans genieten van podcasts via hun smartphone of computer. Door de brede beschikbaarheid en het groeiende aanbod is er voor ieder wat wils – meestal zonder dat zij hier iets voor hoeven te betalen.

Eigen
De toegankelijkheid en laagdrempeligheid van de podcast hebben ervoor gezorgd dat er in korte tijd een grootse en weelderige ruimte is ontstaan voor vrienden, vertellers en experts om hun passie met de wereld te delen. Onderwerpen die in traditionele media niet in de schijnwerper staan krijgen hierdoor hun eigen plaatsje onder de zon.

De podcast biedt een podium aan meningen, verhalen en vragen die je nergens anders hoort. Het medium heeft ons in korte tijd geleerd dat er in alles een verhaal schuilt, als je maar de juiste verteller weet te vinden.

De podcast doet gewoon zijn ding. Of het nu een kletscast, hoorspel of onderzoeksproject is, de maker legt liefde en aandacht in een creatie die er volgens hem moet zijn. Er hoeft geen afweging gemaakt te worden of er wel een publiek is, laat staan wanneer deze ervoor kiest de podcast te beluisteren. Het is de overtuiging dat het verhaal verteld moet worden die het medium hun unieke smaak en geluid oplevert.

Grenzeloos
Wat begint als een klein geluid kan door de openheid van de podcast enorm versterkt worden. Door een tip van een vriend, een gerichte zoekopdracht of pure serendipiteit komen luisteraars de meest onverwachte en begeesterende producties tegen. Ze ontdekken nieuwe werelden achter de façades die ze voor lief namen, en struikelen een narratief binnen waarvan ze nooit hadden verwacht dat het bestond. Makers leren op hun beurt van elkaar om nog mooiere producties te maken en hun passie met nog meer verve over te brengen. Hen te raken van wie ze nooit verwacht hadden ze te kunnen bereiken, laat staan ontroeren.

Wat doet het Podcastnetwerk?
Het Podcastnetwerk stelt zich ten doel om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen. Hierbij staat de maker centraal. De makers die aan het Podcastnetwerk zijn verbonden zijn autonoom. Ze werken vanuit een eigen motivatie, ze zijn nieuwsgierig en leergierig, en zijn meer dan bereid om hun opgedane kennis en ervaring delen met anderen.

Het bevorderen van de podcastcultuur doet het netwerk onder andere door activiteiten te organiseren voor makers en is een spil in het delen van informatie over gebeurtenissen in de podcastscene. Ze brengt makers met elkaar en met luisteraars in contact, onder andere op hun jaarlijkse podcastfestival.

Ook wil het netwerk het proces van podcasten – het maken, distribueren en verbeteren – voor iedereen ondersteunen. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over apparatuur, productie, services en strategie. Het netwerk stimuleert het in eigen beheer uitgeven van werk, zodat zij zonder hinder hun eigen geluid kunnen laten horen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Met alles wat je moet weten over het netwerk en de podcastwereld.