De Podcastakademie

Je hebt een prachtig verhaal te vertellen en je voelt aan álles dat dat verhaal een podcast moet worden. Maar waar begin je? In de Podcastakademie ga je met dat idee aan de slag. Leg de blauwdruk voor jouw podcast in je format, schrijf tekst speciaal voor audio, creëer soundsscapes en ontwikkel je hostingskills.

Het Podcastnetwerk organiseert een reeks van vijf online workshops, gegeven door ervaren podcastmakers en voor iedereen met een podcastambities. Doe mee aan één, meerdere of álle workshops en neem het podcastheft in eigen handen.

De Podcastakademie 2020 wordt georganiseerd door het Podcastnetwerk en mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Informatie en programmaoverzicht

Alle workshops vinden online plaats.
Per dag vinden er 2 rondes van de workshop plaats
RONDE 1: 11:00 – 13:00 uur
RONDE 2: 14:00 – 16:00 uur

18 & 25 april: Uitstekende audio door Daniël van de Poppe
€ 40,- excl. btw (€ 35,- voor vrienden van het netwerk)
Deze workshop bestaat uit 2 delen
2 mei: Van format tot draaiboek door Mariam El Maslouhi
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)
9 mei: Soundscapes creëren door Geert van de Wetering
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)
16 mei: Tape en tekst door Marjolein Knol
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)
23 mei: How to host Door Titia Hoogendoorn
€ 25,- excl. btw (€ 20,- voor vrienden)

Tickets

Koop je kaarten hier

Let op dat je voor de goede ronde een kaartje koopt!

Volledig programma

Je hebt net de eerste aflevering van je podcast opgenomen, maar de audio kraakt of klinkt ver weg. Wat nu? Audiokwaliteit is van groot belang voor je audio: niemand wil naar slecht geluid luisteren. In deze workshop leert Daniël van de Poppe (Producent en editor van onder andere Damn Honey en Polititia) jou om uitstekende audio te produceren. Je krijgt eenvoudige tools om jouw audio zo mooi mogelijk op te poetsen. En je krijgt tips om jouw audio mooi op te nemen, want geen audio klinkt zo goed als goed opgenomen audio.

Deze workshop is geschikt voor iedereen die wel eens audio heeft opgenomen en deze wil leren oppoetsen. Je hoeft geen ervaring met editten te hebben. 

LET OP: Deze workshop vindt op 2 dagen plaats, zorg dat je op beide dagen (18 en 25) april kan op de tijd van jouw ronde

Koop je kaarten hier.

Een serieuze, prikkelend en inclusieve podcast ontstaat niet zomaar: je doet research, vormt een verhaal, checkt je verhaal en ook achteraf zet je het verhaal opnieuw in elkaar. Waar moet je op letten bij het vormgeven van je podcast? Wat zijn de valkuilen? En voor wie maak je de podcast? Mariam El Maslouhi is al drie jaar producent van de populaire podcasts Dipsaus. En produceerde onder andere ook de podcast Mayra Louise Podcast en het eerste seizoen van Fufu & Dadels. In deze workshop zet Mariam de deelnemers aan het werk om na te denken over de insteek en opzet, als alles meezit ligt er straks een opzet voor jouw draaiboek voor je neus.

Voor iedereen die een idee voor een podcast heeft, maar nog niet helemaal weet welke vorm het meest geschikt is of soms nog worstelt met het maken van een goed draaiboek.

Koop je kaarten hier

Hoe geef je jouw audio een extra laag? Een podcast kan zoveel meer zijn dan alleen talking heads, want naast de stem kan een podcast uit verschillende lagen geluid bestaan. In deze workshop leer je van Geert van de Wetering  (De Kostgangers) hoe je met geluiden en muziek je podcastproductie rijker maakt.

Hiervoor duik je eerst in de basics van de geluidsmontage. Je krijgt uitleg over audiobewerkingssoftware, muziekrechten en sound design. Met de opnames die je thuis én misschien wel bij de vorige workshops hebt gemaakt, ga je aan de slag om alles tot een bijzonder audiolandschap vorm te geven. Tekst, muziek en andere geluiden komen zo samen in jouw eigen productie.

Voor iedereen die klaar is om audio een extra laag te geven.

Koop je kaarten hier

Je hebt uren aan materiaal verzameld voor jouw documentaire of verhaal. Maar hoe maak je van al die audio een interessante en mooie podcast? In deze workshop leert radio- en podcastmaker Marjolein Knol (Oerend harTT, Binnen de muren) jou om een verhaal met audio te vertellen. In de workshop luister je naar andere voorbeelden en bespreek je wat de verschillende technieken zijn. Wil je meedoen? Luister dan in ieder geval de eerste twee afleveringen van de podcast De Man en de Maan, daar gaan we in de workshop dieper op in. 

Voor iedereen die enthousiast wordt van verhalende podcast en daar meer over wil leren. 

Koop je kaarten hier

Een ‘host’ kan een podcast maken of breken. Dus zorg je ervoor dat jij het beste uit de verf komt? In deze workshop leert Titia Hoogendoorn (host van Polititia) je de fijne kneepjes van het presentatievak. Je gaat luisteren naar voorbeelden van verschillende hostingstijlen, leert een pakkende intro schrijven en natuurlijk inspreken. Je leert meer over het gebruik van je stem, schrijven voor audio en hoe je een ontspannen sfeer creëert tijdens het presenteren. 

Geschikt voor hosts die hun presentatieskills willen verbeteren, maar ook voor iedereen die met een podcastidee rondloopt. 

Koop je kaarten hier

De Podcastakademie 2020 wordt georganiseerd door het Podcastnetwerk en mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.